Zunanja ministra Nemčije in Kitajske brez soglasja o tem, kaj pomeni nevtralnost

Svet 09. Maj 202317:40 2 komentarja
Annalena Baerbock in Kin Gang
Michael Kappeler/REUTERS

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je na srečanju s kitajskim kolegom Kin Gangom v Berlinu dejala, da nevtralnost glede vojne v Ukrajini pomeni postaviti se na stran agresorja. Kitajski zunanji minister Kin Gang je medtem vztrajal, da se je Peking vedno zavzemal za miren dialog in končanje vojne v Ukrajini.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je danes v Berlinu sprejela kitajskega kolega Kin Ganga, kjer je kritizirala nevtralno držo do ruske agresije na Ukrajino. “Nevtralnost pomeni postaviti se na stran agresorja, zato je naše vodilo jasno povedati, da smo na strani žrtve,” je na skupni novinarski konferenci v Berlinu dejala nemška zunanja ministrica.

Kitajski zunanji minister Kin Gang je medtem vztrajal, da se je Peking vedno zavzemal za miren dialog in končanje vojne v Ukrajini. Naznanil je, da bo Kitajska v Ukrajino poslala svojega posebnega odposlanca in Nemčijo pozval, naj okrepi prizadevanja za prekinitev ognja in mirovna pogajanja.

Ob sklicevanju na razprave v EU o morebitnih sankcijah za osem kitajskih podjetij pa je dejal, da se bo v primeru njihovega sprejetja “tudi Kitajska ustrezno odzvala in odločno zaščitila legitimne interese kitajskih podjetij”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Annalena Baerbock in Kin Gang
Michael Kappeler/REUTERS

“Kitajska in ruska podjetja imajo normalne izmenjave in sodelovanje, ki ne smejo biti prizadeta,” je poudaril in ponovil, da je Kitajska odločno proti temu, da druge države uvajajo svoje predpise oziroma enostransko ukrepajo proti njej.

Veleposlaniki držav članic EU bodo danes razpravljali o 11. svežnju sankcij proti Rusiji. Kot navaja AFP, naj bi Evropska komisija kot del svežnja priporočila ustavitev izvoza občutljivih tehnologij osmim kitajskim podjetjem zaradi suma, da jih prodajajo Rusiji.

Kitajski zunanji minister se je z nemško kolegico Annaleno Baerbock danes v Berlinu srečal ob začetku večdnevne evropske turneje, v naslednjih dneh ima v načrtu še srečanje z francosko zunanjo ministrico Catherine Colonna in obisk na Norveškem.

Annalena Baerbock in Kin Gang
Michael Kappeler/REUTERS

ZDA napovedale dobro milijardo evrov vojaške pomoči Ukrajini

ZDA so danes napovedale nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v višini 1,2 milijarde dolarjev (1,095 milijarde evrov), s katerim si želijo okrepiti zračno obrambo Ukrajine in ji zagotoviti dodatno artilerijsko strelivo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je že zahvalil ZDA za nov sveženj pomoči in ga označil za pomemben znak solidarnosti.

“Paket pomoči poudarja nadaljnjo zavezanost ZDA Ukrajini, s tem ko ji namenja ključne kratkoročne zmogljivosti, kot so sistemi zračne obrambe in strelivo, hkrati pa dolgoročno krepi zmogljivosti ukrajinskih oboroženih sil za obrambo svojega ozemlja in odvračanje ruske agresije,” je v izjavi sporočilo ameriško obrambno ministrstvo.

Sveženj pomoči med drugim vključuje sisteme zračne obrambe, topniške izstrelke kalibra 155 milimetrov, strelivo za sisteme obrambe proti dronom in storitve satelitskega snemanja.

Pomoč prihaja v okviru skladov za varnostno pomoč Ukrajini, s katerimi se plačuje nabava vojaške opreme. S tem se Washington izogiba izčrpavanju obstoječih zalog ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski se je Washingtonu že zahvalil za nov sveženj pomoči. “Cenimo ta znak solidarnosti z Ukrajino, izkazan na za nas simboličen dan – dan Evrope in dan zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni. Skupaj se približujemo novi zmagi!” je zapisal na Twitterju.

Združene države vodijo prizadevanja zveze Nato in drugih zavezniških držav pri zagotavljanju orožja in druge pomoči Ukrajini. Skupno so ZDA od začetka ruske invazije Ukrajini namenile že več kot 36 milijard dolarjev (okrog 33 milijard evrov) pomoči.

Do novega paketa pomoči sicer prihaja pred pričakovano ukrajinsko spomladansko protiofenzivo, s katero si Kijev želi pregnati ruske sile z zasedenih ozemelj na vzhodu in jugu države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje