V gorah zimske razmere, obstaja nevarnost snežnih plazov

Novice 17. Feb 202210:10 > 10:38 1 komentar
snežni plaz
Simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

V dolini že diši po pomladi, v gorah pa še vedno prevladujejo zimske razmere, zato pristojni opozarjajo na povečano nevarnost snežnih plazov.

V Julijskih Alpah ter v zahodnih in osrednjih Karavankah je nad 1.500 metrov nadmorske višine nevarnost snežnih plazov znatna, tretje stopnje, nižje ter v preostalem delu slovenskih gora pa zmerna, druge stopnje. Nevarna so mesta z napihanim snegom ter strmejša pobočja, kjer se bodo lahko zaradi šibke plasti pod novim snegom z dovolj strmih pobočij spontano prožili plazovi suhega snega. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje boste lahko sprožili tudi plaz suhega snega, na mestih z napihanim snegom pa klože. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tam je nevarnost zdrsa, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso).
opozorilo plaz
ARSO

Kaj je vzrok za nevarnost plazov?

Do včeraj zvečer je v hribih in gorah zapadlo od 10 do 50 centimetrov snega, največ v zahodnih in osrednjih Julijcih. Meja sneženja je bila med 700 in 1000 metrov, vzhodneje tudi višje. Novi sneg je suh in mehak, pod 1.400 metrov pa moker. Ponekod je v snežni odeji trda in poledenela plast, ki je, poleg napihanega snega, glavni vzrok za povečano nevarnost snežnih plazov. Na vetru izpostavljenih legah je novi sneg spihan, tam je trdo ali poledenelo. Pod 1.500 metrov je bil novi sneg moker in se je bolje sprijel s trdo podlago.

Prihodnje dni manjša nevarnost plazov

V naslednjih dneh se bo nevarnost snežnih plazov postopno nekoliko zmanjšala in bo večinoma zmerna, druge stopnje. A zaradi otoplitve in vpliva sonca se bo čez dan povečala, tako da bo na prisojnih pobočjih sredi dneva in popoldne znatna, tretje stopnje. Nevarnejša bodo torej južno orientirana pobočja od poznega dopoldneva do poznega popoldneva ter mesta z napihanim snegom, ki pa so večinoma na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Tu obstaja možnost zdrsa.

Na Policijski upravi (PU) Kranj opozarjajo na nevarne razmere v gorah zaradi novozapadlega snega. Nevarnost snežnih plazov nad 1.200 metrov je tretje stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Najbolj nevarna so območja, kjer je sneg padel na travnato podlago. Na območju Zelenice je na lokaciji “servisna pot”, ki jo je Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič zaradi nevarnosti zaprla, zelo aktualno spontano proženje snežnih plazov. Na vstopu je zapora tudi označena z opozorilno tablo. Kljub temu jo posamezniki še vedno uporabljajo. Nevarno je lahko tudi v okolici. Po do zdaj preverjenih podatkih plaz ni nikogar poškodoval, na PU Kranj pa opozarjajo na veliko previdnosti in upoštevanje opozoril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje