Arheologi na razbitinah ladje iz 15. stoletja odkrili dragocene začimbe (VIDEO)

Magazin 06. Mar 202317:08

Arheologi so na stari razbitini ladje, ki je pripadala danskemu in norveškemu kralju ter je ob obali Švedske potonila leta 1495, odkrili edinstveno najdbo: izjemno dobro ohranjene eksotične začimbe, kot so žafran, ingver in črni poper. Začimbe so se ohranile v sedimentih na morskem dnu, kar je doslej neznan pojav.

“To še nikoli ni bilo najdeno. Vprašal sem se, ali je lahko kaj drugega, ampak ne, žafran je. To je žafran in ni ga malo. Veliko ga je.”

Tako je arheolog Mikhael Larsson s švedske univerze v Lundu ob mikroskopu in posodici z več kot 500 let starim žafranom ekipi Reutersa opisoval svoje začudenje, ko je prvič analiziral arheološke najdbe potapljačev iz razbitin ladje Gribshund. Ta je leta 1495 potonila ob obali Švedske.

Ladja danskega in norveškega kralja Hansa je potonila v požaru, ko se je kralj udeležil političnega srečanja na Švedskem. Razbitine ladje so potapljači odkrili že leta 1960, a arheološke raziskave in izkopavanja so se začeli šele v minulih letih. Pod vodstvom arheologa Brendana Foleyja so v raziskavah ob raznih lesenih figuricah v mulju našli tudi začimbe, kot so žafran, ingver, črni poper in klinčki. Gre za začimbe, ki so si jih v tistih časih lahko privoščili le najpremožnejši ljudje, največkrat plemstvo.

Reuters/Tom Little
Reuters/Tom Little
Reuters/Tom Little

Dejstvo, da so se tako velike količine začimb pod vodo ohranile več kot pol stoletja, je presenetilo znanstvenike in prebudilo njihovo radovednost. Zdaj se namreč znova sprašujejo, kaj vse bi se še lahko skrivalo na morskem dnu.

Menijo, da so bile začimbe shranjene v posodah, ki so sčasoma razpadle, začimbe pa so se do danes ohranile v sedimentnih žepih. “Baltsko morje je nenavadno, ima nizke koncentracije kisika, nizke temperature in slanost, zato se lahko v njem organski ostanki ohranijo dalj časa kot v drugih morskih sistemih,” je povedal Foley.

Na Gribshundu so našli tudi ostanke ribe jesetre, ki je prav tako veljala za prestižno živilo, na voljo zgolj kralju. A ta najdba jih ni tako presenetila kot začimbe. “Gre za edino arheološko najdbo žafrana, zato je zelo pomembna, edinstvena in posebna,” je pojasnil Larsson.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar