Bešič Loredan za N1: Na zdravstveno reformo sem pripravljen vezati zaupnico

N1 video 12. Jun 202318:32

V oddaji N1 STUDIO smo gostili ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je odgovarjal na vprašanja o razmerah v slovenskem zdravstvu, kadrovskih stiskah, še daljših čakalnih dobah in realizaciji težko pričakovane zdravstvene reforme. Prvič doslej je minister omenil možnost, da bo na reformne zakone vezal zaupnico, komentiral pa je tudi vidno zaostrene odnose z Erikom Brecljem in odgovoril na vprašanje, ali bo še naprej delal kot zdravnik pri znanem slovenskem zasebniku.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v oddaji N1 STUDIO podrobneje komentiral dogajanje za zidovi Psihiatrične klinike Ljubljana, potem ko smo na N1 razkrili pričevanja o nasilju. Po njegovih besedah ima zgodba “neslutene razsežnosti”, govoril pa je tudi o načrtnem ustrahovanju, na kar so ga osebno opozorile nekatere priče. Kaj vse je še povedal, si lahko preberete in ogledate tukaj.

V zadnjih mesecih je bilo v političnih krogih vse pogosteje slišati, da minister za zdravje Bešič Loredan ne komunicira s predsednikom strateškega sveta za zdravstvo pri predsedniku vlade dr. Erikom Brecljem, ki že več mesecev opozarja, da na ministrstvu predlogov strateškega sveta ne upoštevajo. Bešič Loredan je zatrdil, da odnosi med njim in Brecljem niso zaostreni, da pa v zadnjem času resda ne komunicirata veliko, saj sta oba zelo zaposlena.

Na Brecljeve navedbe, da ministrstvo za zdravje ne upošteva predlogov strateškega sveta – teh so do aprila dali že več kot 70 – pa se je minister za zdravje odzval, da so vsi njihovi predlogi zbrani na ministrstvu in da so jih pregledali. “Spreminjanje predlogov v zakonodajni postopek je izjemno zahtevno. To ste lahko videli tudi na primeru zakona o digitalizaciji zdravstva, saj smo potrebovali več kot šest mesecev, da smo zakon spisali, uskladili z vsemi deležniki in ga dali v zakonodajni postopek,” je pojasnil Bešič Loredan.

Kaj je odgovoril na vprašanje, ali lahko zdravstveno reformo izpelje brez podpore Erika Breclja, pa si oglejte v posnetku.

“Čakalne vrste se še nekaj časa ne bodo tako radikalno skrajšale”

Vlada je pred dnevi sprejela tudi zakon o digitalizaciji zdravstva, ki je prvi od tako imenovanih reformnih zakonov za zdravstvo, brez katerega po besedah Bešiča Loredana tudi ne more biti zdravstvene reforme. Danes je pojasnil, da bo zakon, če bo potrjen v državnem zboru, začel veljati s 1. januarjem 2024, pričakuje pa, da bosta potrebni vsaj še dve leti, da bodo vsi zdravstveni podatki pacientov prešli v digitalno obliko. S 1. januarjem 2025 bo velik del podatkov že v digitalni obliki, končno stanje pa bo doseženo čez eno leto, torej v začetku leta 2026.

Eden od ključnih problemov v slovenskem zdravstvenem sistemu še vedno ostajajo čakalne vrste. Vlada se je problema lani lotila z interventnim zakonom, ta pa čakalnih vrst doslej ni uspel skrajšati, saj so se te po uradnih podatkih samo še podaljševale. Zato se je vlada pred kratkim lotila sprememb interventnega zakona, ki bo še vedno omogočal plačilo zdravstvenih storitev po realizaciji, vendar le za izbrane zdravstvene storitve.

Bešič Loredan je pojasnil, da ima slovensko zdravstvo trenutno opravka s “covidnim repom”, brez katerega bi bile čakalne dobe še verjetno daljše. “Prihaja do anomalij in zlorab. Na podlagi podatkov o resničnih čakalnih vrstah bomo denar usmerili tja, kjer je najbolj potreben in kjer ljudje najdlje čakajo,” je dejal in dodal, da se čakalne vrste še nekaj časa ne bodo tako radikalno skrajšale, kot si tega želijo na vladi in na zdravstvenem ministrstvu. Po njegovih besedah se tudi druge evropske države soočajo z obdobjem postcovidne krize v zdravstvu, ki je prineslo daljše čakalne dobe.

Ali namerava minister za zdravje v skrajševanje čakalnih dob vključiti tudi zasebnike in ali jih sam vidi kot del problema ali rešitve, pa si oglejte v spodnjem posnetku.

Ministrstvo nima rešitve za kadrovsko stisko

Slovensko zdravstvo se poleg čakalnih dob spopada še s krizo kadrovskega primanjkljaja – veliko operacij odpada, ker ni medicinskih sester. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je sicer minuli teden priznal, da sam neke rešitve za trenutno kadrovsko stisko ne vidi. Na vprašanje voditelja oddaje N1 STUDIO Mihe Orešnika, kakšno sporočilo prinaša takšno ministrovo priznanje, je Bešič Loredan odgovoril, da “če ministrstvo za zdravje nima rešitve, je prav, da to povemo”.

Ob tem je poudaril, da je pandemija covida-19 po vsej Evropi pustila “tragedijo v sistemu” in da se večina evropskih držav sooča s pomanjkanjem medicinskega kadra. “Tisti, ki so bili preobremenjeni, so šli ven iz sistema in se vanj nočejo več vrniti,” je dejal in dodal, da bodo morali na ministrstvu najti način, kako zdravstveno osebje prepričati, da se vrne. “Lahko iščemo sistemske rešitve, kako jih razbremeniti, morda bo potrebna še večja digitalizacija. Denar jih namreč ne zanima več, ni jih možno več kupiti,” je še dodal.

Ena od ključnih koalicijskih zavez je bila tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a so vladajoči vendarle morali pohiteti z vlaganjem zakona, saj je ena od treh največjih zavarovalnic napovedala občuten dvig zavarovalne premije. Zakonski predlog je vložila poslanska skupina Svoboda, brez vednosti strateškega sveta, kar pa je bila, tako Bešič Loredan, hitra in nujna reakcija na dvig premij. “Predsednik vlade je to natančno obrazložil strateškemu svetu in tu jaz ne vidim nobenih težav,” je pojasnil zdravstveni minister.

Kakšna bo sprememba financiranja zdravstva po preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja? Bomo državljani zaradi tega morali plačevati višje prispevke? Na kateri stopnji je trenutno zakon o Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je že vsaj koalicijsko usklajen? Odgovore ministra za zdravje najdete v spodnjem posnetku.

Beseda v studiu je nanesla tudi na prihodnost Danijela Bešiča Loredana na čelu ministrstva za zdravje. Dejal je, da sam ne namerava odstopiti in si želi, da bi mandat ministra za zdravje opravil do konca. Prav tako je zavrnil navedbe o ambicijah, da bi si želel prevzeti položaj predsednika vlade. Vprašali pa smo ga tudi, ali je pripravljen na zdravstveno reformo vezati zaupnico.

Po informacijah N1 kar nekaj dvignjenih obrvi v koaliciji in tudi visoko v vladi povzroča dejstvo, da minister za zdravje 20 odstotkov zdravniškega dela še vedno opravlja v eni od večjih slovenskih zasebnih klinik Kirurgiji Bitenc. Ker je lastnik Marko Bitenc tudi pomemben član izvršilnega odbora zdravniške zbornice, se poraja vprašanje, kakšen je njegov vpliv na ministra za zdravje. Danijel Bešič Loredan je zatrdil, da Bitenc nanj nima vpliva, v njegovi kliniki pa je delal še v času, ko je bil zaposlen v javnem zavodu, preden so ga iz javnega zdravstva “izvrgli”.

Bo Bešič Loredan kljub nekaterim pomislekom delo pri zasebniku nadaljeval?

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.