“Zorčič ima priložnost, da se dvigne nad dnevno politično prerivanje”

N1 video 21. Jun 202116:02 > 18:45

Igor Zorčič je prestal že dva poskusa razrešitve z mesta predsednika DZ. Odločitev o tretjem poskusu v koalicijskih vrstah za zdaj še ni padla. Poslanka SDS Alenka Jeraj kljub temu ne izključuje, da bi se lahko še premislili. Poslanec SMC Gregor Perič meni, da ima Zorčič sedaj priložnost, da se dvigne nad dnevno politično prerivanje, poslanec SD Matjaž Nemec pa v Zorčičevem ravnanju vidi demokratičnost.

Na sobotnem kongresu stranke SDS, kjer je bil Janez Janša vnovič izvoljen za predsednika stranke, so v koalicijskih vrstah spregovorili tudi o poskusu ponovne razrešitve predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Po dveh neuspešnih razrešitvah na tajnem glasovanju poslanci tretjega poskusa za zdaj še ne načrtujejo. V prvem in drugem poskusu razrešitve jim je sicer zmanjkal po en glas.

Jeraj: dokonča odločitev še ni sprejeta

Poslanka največje koalicijske stranke Alenka Jeraj, ki je danes gostovala tudi v oddaji N1 STUDIO, je na vprašanje, zakaj v stranki ne načrtujejo še tretjega poskusa razrešitve, odgovorila, da dokončna rešitev še ni sprejeta.

“Ni logično, da ima najmanjša poslanska skupina in še to skupina poslancev, ki so pobegnili iz svojih strank, predsednika DZ, obenem pa zahtevajo veliko število mest v odborih,” je dejala Jeraj. Dodala je, da ima človek tako občutek, da se v Sloveniji osnov demokracije šele učimo, čeprav bi po 30. letih to morali že obvladati.

“Od Zorčiča pričakujemo upoštevanje vseh poslancev in profesionalno vodenje državnega zbora,” je poudarila gostja v N1 STUDIO in dodala, da v zadnjem času ravnanje predsednika DZ ni bilo ustrezno. “Nekajkrat se je odkrito postavil na stran opozicije, kar ni dobro, ker on je prvi med enakimi in na ta način ruši ugled in kaže tudi na pristranskost predsednika državnega zbora,” je še poudarila poslanka SDS in izrazila željo, da do tovrstnih primerov ne bi več prihajalo.

Namesto da bi tudi vnaprej preprečeval razpravo in hromil delovanje državnega zbora, kot takrat, ko ni glasoval za dnevni red, ki ga je predlagal sam, bi lahko sprejel marsikaj dobrega za ljudi, je dejala Jeraj in dodala, da ni smiselno, da se ukvarjajo sami s sabo. “Želimo si in pričakujemo, da bo državni zbor vodil tako, kot je treba. Vodil ga je že eno leto in s tem nismo imeli težav,” je še poudarila in izrazila upanje, da bo nadaljeval z dobrim delom in ne bo več le prvi glasnik opozicije.

igor zorčič
Borut Živulović/BOBO

Nemec: Zorčič kaže demokratičnost

Poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec je na vprašanje, ali Zorčiča vidi kot predsednika DZ, odgovoril, da Zorčič s tem, ko enkrat glasuje za opozicijske in enkrat za koalicijske predloge, samo kaže na svojo demokratičnost. “Ne razumem, zakaj bi pričakovali, da bi vsakič glasoval za koalicijo,” je dejal poslanec SD in dodal, da ravno to bogati slovenski politični prostor.

“Stranka SDS je večkrat govorila, da je to, da predsednik parlamenta prihaja iz opozicijskih vrst, unikum svetovnega obsega,” je v nadaljevanju dejal Nemec in dodal, da temu ni tako. V podkrepitev te izjave je navedel primer iz Nizozemske, kjer je predsednica DZ prišla iz opozicijskih vrst in bila na čelu DZ štiri leta.

“Kar pa resnično hromi našo družbo pred napredkom je to, da si politiki v Sloveniji čez nekaj časa nadenejo drug obraz, kot so si ga pred volitvami nadeli pred volivci,” je zaključil poslanec SD.

Perič: pred Zorčičem je priložnost, da se dvigne nad dnevno politično prerivanje

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je poudaril, da je Zorčiča na mesto predsednika DZ postavila neka druga večina. “Če pogledamo, kako so pred glasovanjem stališča obrazložili v SD in v Levici ter pri drugih strankah, bomo hitro videli, da ga takrat niso podpirali, danes pa ga,” je prek videokonferenčnega klica v oddaji N1 STUDIO dejal Perič in dodal, da je očitno prišlo do nekega obrata. “Prišlo je bodisi do spremembe mnenja v opoziciji ali pa se je spremenilo ravnanje Zorčiča,” je dejal poslanec SMS.

Sam sicer ocenjuje, da je vloga predsednika DZ izjemno pomembna znotraj našega političnega sistema, Zorčič pa je z nekaj zelo nespretnimi potezami zapravil zelo veliko mero ugleda, ki si ga je v tem času ustvaril. “Verjamem, da se sam zaveda tega in bo vložil veliko napora, da se ta situacija preseže,” je še izpostavil Perič.

Kar se tiče ponovnega glasovanja o zamenjavi predsednika DZ je sicer izpostavil, da v tem trenutku o tem ni govora, vendar ne gre izključiti, da bi se o tem lahko začeli kmalu pogovarjati. “Osebno nisem imel težav s kohabitacijo, vendar morajo biti za to izpolnjeni določeni predpogoji,” je poudaril Perič. Trenutno se po besedah opozicije vidi, da je Zorčič del opozicijskih vrsti in sedaj ima priložnost, da se dvigne nad to dnevno politično prerivanje, je v zaključku še izpostavil vodja poslancev SMC.

Komentari

Vaš komentar