Ena glasovnica za Zorčičevo razrešitev prazna, na drugi obkrožena oba odgovora

Slovenija 01. Jun 202111:05 > 26. Jul 2021 16:24 0 komentarjev
Igor Zorčič
Žiga Živulović jr./BOBO

Dve glasovnici, ki sta ju poslanca oddala na petkovem glasovanju o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča, sta bili neveljavni. Nekdo je oddal prazno glasovnico, na drugi pa je poslanec obkrožil oba odgovora.

Na petkovem spodletelem glasovanju o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča sta bili oddani dve različni neveljavni glasovnici. Po naših informacijah je bila ena od njiju prazna, na drugi pa je poslanec obkrožil tako za kot tudi proti.

Koalicijskim poslancem minuli teden ni uspelo izglasovati razrešitve Zorčiča, že drugič jim je zmanjkal en glas. Za razrešitev je glasovalo 45 poslancev, dve glasovnici sta bili neveljavni. Kdo je oddal neveljavni glasovnici, verjetno nikoli ne bo znano, saj je glasovanje o razrešitvi predsednika DZ tajno.

Bi pa različni neveljavni glasovnici lahko nakazovali, da sta ju oddala poslanca različnih poslanskih skupin. Na parlamentarnih hodnikih se med najverjetnejšimi omenjata poslanca stranke DeSUS Ivan Hršak in Franc Jurša, ki sta se tudi na nedavnem glasovanju o ustavni obtožbi premierja Janeza Janše vzdržala. Drugi pa ugibajo, da je proti Zorčičevi razrešitvi glasoval poslanec madžarske narodne manjšine Ferenc Horvath. Ta ni najbolj naklonjen vodji poslanske skupine NSi Jožefu Horvatu, ki velja za kandidata koalicije za zasedbo mesta predsednika DZ.

V največji koalicijski stranki SDS so po glasovanju napovedali, da bodo z razrešitvijo poskusili znova. Ta teden pa je navdušenje nad ponovnim hitenjem nekoliko uplahnilo; še enega neuspešnega razreševanja Zorčiča si ne želijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!