Izvoz ukrajinskega žita: ladje so natovorjene in pripravljene na odhod

Svet 31. Jul 202216:36
Delite:
Foto: PROFIMEDIA

Obstaja "velika verjetnost", da bo lahko prva ladja, natovorjena z žitom, iz pristanišča v ukrajinskem črnomorskem mestu Odesa izplula v ponedeljek zjutraj, je danes sporočil tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem posvaril, da je letošnja letina ogrožena.

Rusija in Ukrajina sta pred dobrim tednom dni v Istanbulu podpisali sporazum o izvozu žita iz pristanišč ob Črnem morju. Velika pričakovanja je nato že prejšnjo soboto, le dan po podpisu dogovora, zasenčilo ponovno rusko obstreljevanje Odese. Kljub temu so priprave na obnovo izvoza hitro stekle in Kijev je izplutje prvih ladij z žitom napovedoval že za petek ali soboto.

Danes je tudi tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin potrdil, da urejajo še zadnje podrobnosti z Rusijo in da bi, če jih bodo dorekli še nocoj, prva ladja iz Odese izplula že v ponedeljek zjutraj, poročajo tuje tiskovne agencije. “Ladje so natovorjene, pripravljene so na odhod, a potrebujemo dobro logistično usklajevanje,” je dejal. O tem sta sicer na današnjem srečanju govorila tudi turški in ukrajinski obrambni minister.

Volodimir Zelenski pa je medtem danes na Twitterju posvaril, da bi bila lahko letošnja žetev v Ukrajini zaradi ruske invazije kar za polovico manjša od običajne. Ponovil je, da je cilj Ukrajincev preprečiti globalno prehransko krizo, povzročeno z rusko invazijo, ter da vsem težavam navkljub vendarle uspejo najti alternativne kanale za izvoz žit.

Foto : PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar