Mahnič, Godec in Žakelj niso več državni sekretarji

Novice 13. Maj 202216:24 > 18:34 12 komentarjev

Danes so v poslanske klopi sedli tudi Žan Mahnič, Jelka Godec in Janez Žakelj, ki so s tem izgubili funkcije državnih sekretarjev. Za razliko od ministrov pa ne morejo opravljati tekočih poslov.

Žan Mahnič nam je zaupal, da mu je z današnjim dnem prenehala funkcija državnega sekretarja v kabinetu premierja Janeza Janšo. Tam je bil zadolžen za nacionalno varnost.

Mahnič je bil namreč na aprilskih volitvah izvoljen za poslanca, mandati novega sklica državnega zbora pa so bili potrjeni danes. Med novimi poslankami in poslanci sta tudi Jelka Godec, ki je bila prav tako državna sekretarka v Janševem kabinetu, kjer je skrbela za področje zdravstva, ter Janez Žakelj, ki je bil državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Mahnič in Godec sta bila v državni zbor izvoljena na listi SDS, Žakelj pa na listi NSi.

Medtem ko bodo Janša in pet ministrov, ki so danes postavali poslanci, do imenovanja nove vlade opravljali tekoče posle premierja oziroma ministrov, pa omenjena trojica tega ne more. Zakon o poslancih v 10. in 11. členu določa, da poslankam in poslancem z nastopom mandata prenehajo vse ostale funkcije v državnih organih. To torej velja tako za ministre kot za državne sekretarje. Vendar v 115. členu ustave piše, da predsednik vlade in ministri od dneva, ko se začne mandat novega državnega zbora, do izvolitve novega predsednika vlade in ministrov, opravljajo tekoče posle.

Tudi šesterica članov odhajajoče ministrske ekipe, ki so danes postali poslanci, bo očitno kmalu delala samo v državnem zboru. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je namreč napovedal, da bodo poskušali novo vlado oblikovati že do 3. junija. Naglico pojasnjuje tako s tem, da želijo pokazati svojo učinkovitost, kot z željo, da preprečijo nadaljnje sporne poteze odhajajoče vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje