Trenutki volilnega večera iz štabov v Celju, Mariboru in Novi Gorici (VIDEO)

N1 video 04. Dec 202218:40 > 20:15
Rezultati volitev
N1

Ekipe N1 so rezultate drugega kroga lokalnih volitev pričakale v treh mestnih občinah – Mariboru, Celju in Novi Gorici – kjer so se odvijali najbolj zanimivi županski boji. Po preštetih vseh glasovnicah je v Celju aktualnemu županu Bojanu Šrotu stolček spodnesel Matija Kovač. Zmagal je s 57,81-odstotno podporo volilcev. V Mariboru je po preštetih skoraj vseh glasovnicah prepričljivo zmagal aktualni župan Saša Arsenovič. Podprlo ga je 61 odstotkov volilcev, njegovega nasprotnika Franca Kanglerja pa 39 odstotkov. V Novi Gorici je s 55,35-odstotno podporo volilcev zmagal Samo Turel, ki bo tako na županskem mestu zamenjal aktualnega župana Klemna Miklaviča.

Naše ekipe so se v živo oglašale iz štabov županskih kandidatov v Celju, Mariboru in Novi Gorici. Začeli smo malo po 18.30, na terenu so bili Miha Orešnik, Marko Valadžija in Manca Turk.

Ključni trenutki v Celju

Najbolj vroče je bilo seveda v Celju, kjer je bilo v prvem krogu veliko presenečenje, saj aktualni župan Bojan Šrot ni odnesel gladke zmage. Enemu od njegovih protikandidatov, Matiji Kovaču, je namreč uspelo dobiti toliko glasov, da je bil za odločitev o županskem mestu potreben drugi krog.

Mestni svetnik Matija Kovač je pred naznanitvijo prvih rezultatov za N1 povedal, da ima pozitivne občutke. Kot je dejal, je vesel tega obdobja, ko so se z ekipo mladih in starejših Celjanov pogovarjali o skupnosti in skupnih vizijah. “Danes se v vsakem primeru veselimo zaključka te zgodbe in pričakujemo najboljše,” je dodal.

Aktualni župan Bojan Šrot je pred naznanitvijo rezultatov za N1 dejal, da je v celotni volilni kampanji zaznal precej nestrpnosti in sovražnega govora. “Kar me je razžalostilo. To ni dobro za politično vzdušje v mestih. Zadnje dni pred zaključkom kampanje smo bili priča tudi vandalizmu,” je povedal in dodal, da je imel občutek, da “nekomu to prav paše, da se naredi kot žrtev”.

“Počakajmo do konca, da bodo prešteti vsi glasovi. Težko je komentirati prej. Veselimo se rezultata, tudi če ne bo zmagovalen. To je znak, da so Celjani prepoznali, da so v Celju potrebne spremembe. In upamo, da bomo mi tisti, ki bomo v naslednjem mandatu te spremembe vodili,” je prve rezultate za N1 komentiral Matija Kovač. “Če bo tak rezultat obveljal, sem izjemno pozitivno presenečen. To daje trdno podporo za delo na spremembah, ki smo si jih začrtali v našem programu,” je še povedal.

V štab Matije Kovača je prišla tudi poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga. Spomnimo, Uroš Lesjak, kandidat Gibanja Svoboda, je v prvem krogu lokalnih volitev v Celju prejel 9,41 odstotka glasov. V drugem krogu je podprl Kovača.

Dolgoletni župan Bojan Šrot je v prvem odzivu po naznanitvi delnih rezultatov dejal, da bo čas za analize po volitvah. Dodal je, da bo po koncu županskega mandata odvetnik in da ima veliko idej, kaj početi v prihodnje. O nadaljnji usodi svoje stranke Celjska županova lista Slovenije pa je dejal, da je njegova stranka največja v mestnem svetu in da bo brez njih, tako Šrot, težko kaj narediti. Več o tem pa si poglejte v videoposnetku in preberite v članku.

Ko je bilo že znano, da se bo Kovač povzpel na županski stolček, sta se na ulici pred volilnima štaboma srečala zmagovalec drugega kroga lokalnih volitev in aktualni župan Bojan Šrot. Šrot je ob tem priznal poraz in čestital Kovaču, ki bo Mestno občino Celje vodil naslednja štiri leta. Zmagovalcu je prišel čestitat tudi Uroš Lesjak, kandidat Gibanja Svoboda, ki je izpadel že v prvem krogu lokalnih volitev.

Zmagovalec Matija Kovač je po preštetih vseh glasovih za N1 dejal, da je “srečen in vesel tako visokega rezultata”, ki po njegovih besedah kaže na široko zaupanje Celjank in Celjanov za delo v naslednjem mandatnem obdobju. Kot je dodal, to kaže na odlično delo njihove mlade ekipe, ki je kampanjo vodila, usmerjeno v izpostavljanje bistvenih programskih prioritet. Te pa so – tako Kovač – Celjani vzeli za svoje.

Štetje glasov v Celju smo na N1 v živo spremljali v novici V Celju po 24 letih nov župan: Matija Kovač premagal Bojana Šrota

Ključni trenutki v Mariboru

V Mariboru se je boj odvijal med aktualnim županom Sašo Arsenovičem in nekdanjim županom Francem Kanglerjem. Arsenovič je kandidiral s podpisi volilcev, podprli pa so ga tudi v strankah Gibanje Svoboda, SD in NSi, medtem ko je Kanglerja, ki kandidira s podporo lastne liste, podprla SDS.

Županski kandidat Saša Arsenovič je v štabu ob čakanju na rezultate dejal, da so zelo optimistični. Na vprašanje, kaj bo drugače v naslednjih štirih letih, je odgovoril, da se strinja s premierjem Robertom Golobom. “Verjamem, da je ta signal, da so me podprli, dober. Verjamem, da bomo z ekipo znali oddelati dolg, ki ga imamo do države,” je rekel in dodal, da si želi, da bi bili nad povprečjem.

Tone Vogrinec, ki je podprl Arsenoviča, je dejal, da presenečenja ne bo. “Če ne bi dobil še drugega mandata, bi bila senzacija,” je rekel. Ocenil je, da je Maribor v času prvega mandata napredoval in da ga je nemogoče primerjati s preteklimi mandati. “Vsak pametni človek, ki skrbi za svoje mesto, bo najprej poskrbel za center in se nato širil naprej. Žal denarja za vse ni,” je odgovoril na očitke, da je Arsenovič skrbel samo za center mesta.

Županski kandidat Franc Kangler je na delne neuradne rezultate dejal: “Tudi v redu, če je takšna volja ljudstva, to sprejemamo.” Poudaril je, da ima Maribor velike težave, ki se jih bomo dobro zavedali šele v naslednjem mandatu. Komentiral pa je tudi dogajanje v Celju, kjer bo, kot kaže, aktualnemu županu stolček spodnesel mestni svetnik. Kot je dejal, ljudje v Sloveniji ne ocenjujejo več programa, kandidata in vsebine, temveč po vzoru referendumov le sledijo levosredinskim opcijam.

Maribor je dobil novega, starega župana, občino bo vodil Saša Arsenovič. “Zmaga je vedno od volilcev. To zmago razumem kot potrditev dela. Vizija je jasna, že jutri gremo naprej,” je povedal Arsenovič. Napovedal je, da bo v prihodnjem mandatu več pogovorov, tudi za večjo vključenost. Napovedal je tudi nadaljevanje že začetih projektov, zmago pa je proslavil z razrezom torte.

Štetje glasov v Mariboru smo na N1 v živo spremljali v novici Arsenovič razrezal torto in bučno proslavil zmago

Ključni trenutki v Novi Gorici

V Novi Gorici je imel aktualni župan Klemen Miklavič, ki je kandidiral s podpisi volilcev, resnega izzivalca v Samu Turelu. Turel je namreč kandidat Gibanja Svoboda, premier Robert Golob pa ima v Novi Gorici močno volilno bazo.

“Občutek je dober, energija je pozitivna, vzdušje je pravo,” je Samo Turel dejal po zaprtju volišč. Med projekti je izpostavil ureditev industrijske cone Meblo, pospešeno gradnjo stanovanj, tudi na podeželskem delu občine in projekt evropske prestolnice kulture leta 2025. “Bomo pa naredili vse, da bo Novogoričanom ostalo kaj od projekta tudi, ko bo ta končan,” je obljubil Turel. Vesel je tudi velike večine v mestnem svetu, ki mu bo, če postane župan, omogočila izvajanje projektov.

V štab Sama Turela je prišel Matej Arčon, nekdanji župan Nove Gorice in minister v vladi Roberta Goloba. Povedal je, da je Svoboda vlado prevzela šele junija, da so relativno pozno šli v kampanjo za lokalne volitve. Dodal je, da so lokalne volitve osebne volitve, to pomeni, da ljudje bolj volijo kandidata kot stranko. Kaže pa po njegovem mnenju veliko zaupanje volilcev Gibanju Svoboda to, da so dobili veliko občinskih in mestnih svetnikov. Povedal je še, da je trdna vez med vlado in občino pomembna, da bo sodeloval z Robertom Golobom in njegovo ekipo predvsem pri projektu evropske prestolnice kulture.

Preštete so vse glasovnice. Zmagal je kandidat Gibanja Svoboda Samo Turel. Prejel je 55,35 odstotka glasov. Dosedanji župan Klemen Miklavič je prepričal 44,65 odstotka volilcev. Najprej je zmagovalec županskih volitev Samo Turel dejal, da bo prišel v njegov štab proslavljat tudi predsednik vlade Robert Golob, a so v Gibanju Svoboda za N1 povedali, da Goloba ne bo v štab.

Kaj sta o volilni bitki povedala odhajajoči župan Klemen Miklavič in novoizvoljeni župan Samo Turel:

Štetje glasov v Novi Gorici smo na N1 spremljali v živo v novici Nova Gorica: Samo Turel premagal aktualnega župana

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.