Kupujete električno vozilo? To so tri ključne stvari, ki jih morate poznati

Gospodarstvo 30. Apr 202315:50 2 komentarja
Poudarki pri nakupu električnega vozila.
PROFIMEDIA

Konec lanskega leta je bilo na slovenskih cestah zelo malo električnih vozil. Manj kot odstotek. Prostora je torej še precej, a na kaj je treba biti pozoren pri nakupu? To so trije glavni poudarki.

Polovica lani registriranih vozil v Sloveniji je imela dizelski motor, 46 odstotkov pa bencinskega. Na slovenskih cestah tako veliko večino še vedno predstavljata “klasična” motorja na notranje zgorevanje. Dva odstotka vseh registriranih vozil je bilo na hibridni pogon, 0,7 odstotka pa je bilo električnih avtomobilov. Preostali 1,3 odstotka predstavljajo avtomobili na utekočinjen oziroma stisnjen plin.

Vendar pa trend pri vozilih, ki so bila lani prvič registrirana, kaže, da se Slovenci vse bolj odpirajo novostim. Med vsemi novimi, prvič registriranimi osebnimi avtomobili je bilo 20 odstotkov hibridnih in pet odstotkov električnih osebnih avtomobilov.

Število električnih vozil narašča tudi v drugih državah, nakup električnega vozila pa danes mika marsikoga. A pregled ponudbe lahko zaradi novosti kupce prestraši.

Yahoo Finance predstavlja tri ključne stvari, za katere je dobro, da jih poznate, ko kupujete električno vozilo.

Novi avtomobili
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Na prvem mestu je cena

Prvi poudarek, ki ga je treba vzeti v zakup, je cena električnega vozila. Ti v ZDA v povprečju stanejo 61 tisoč dolarjev (dobrih 55 tisoč evrov), kar je približno deset tisoč dolarjev (devet tisoč evrov) več kot stanejo vozila s klasičnim motorjem.

Zaradi politike zelenega prehoda pa številne vlade po svetu tako ali drugače spodbujajo nakupe električnih vozil. V ZDA so denimo kupci pri nekaterih avtomobilih upravičeni do davčnega odbitka med 3.750 in 7.500 dolarji oziroma 3.390 in 6.780 evri.

Za občutek, v Sloveniji je najcenejši novi električni avtomobil Dacia Spring, ki stane približno 23 tisoč evrov.

Trenutna ovira za elektrifikacijo voznega parka Slovencev pa je poleg cene tudi slaba ponudba električnih vozil. Cena električnih vozil naj bi bila sicer skladno s projekcijami Bloomberga leta 2026 primerljiva s cenami primerljivih vozil na notranje zgorevanje.

Široke mreže polnilnic še ni

Yahoo Finance kot drugo poudarja polnjenje. Trenutno je v ZDA okoli 130.000 javnih polnilnic. Številka je močno oddaljena od 1,2 milijona, kolikor naj bi jih Američani potrebovali do leta 2027, da bi podprli prehod na električna vozila.

Električna mobilnost dobiva pospešek
Foto: Žiga Živulović jr /BOBO

Zaradi omejenega dosega električnih vozil je mreža polnilnic pomemben dejavnik pri odločitvi za nakup tudi za Slovence. Država želi zgraditi mrežo polnilnic, predvidene pa so tudi spodbude za investitorje. Ti so polnilnice že postavljali, a le tam, kjer je tržno zanimivo, medtem ko so na manj zanimivih lokacijah za to praviloma skrbele občine.

Le redka vozila imajo zares velik doseg

Zadnji poudarek, ki ga navajajo, je doseg. Večina električnih vozil lahko z enim polnjenjem naredi 200 milj oziroma nekaj več kot 320 kilometrov.

Nekateri modeli, denimo Tesla 3 in Y zagotavljata doseg do 300 milj oziroma dobrih 480 kilometrov, medtem ko se lahko z vozilom Lucid Air edicijo Dream peljemo več kot 800 kilometrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje