Minimalni prispevki so se dvignili. Koliko morajo plačati samozaposleni?

Gospodarstvo 23. Feb 202312:19 7 komentarjev
denar, evri
PROFIMEDIA

Zaradi rasti povprečne plače so se povečali zneski socialnih prispevkov, ki jih plačujejo zaposleni na minimalni plači in večina samozaposlenih. Skupen znesek minimalnih prispevkov se bo povečal s 451 na 464 evrov mesečno.

Večina delovno aktivnih ljudi v Sloveniji socialne prispevke plačuje od dejanske plače, za kmete in najslabše plačane pa to ne velja, saj so njihovi prispevki določeni v razmerju do zneska povprečne plače, kakršna je bila v državi v preteklem letu.

Včeraj je statistični urad izračunal povprečno plačo v lanskem letu, zato so se spremenili tudi najnižji prispevki. Povprečna bruto plača je leta 2022 znašala 2.023,92 evra mesečno, kar je za 54,3 evra več kot leto prej.

Prispevki za kmete in najslabše plačane delavce se ne izračunajo glede na celoten znesek povprečne plače, ampak glede na 60 odstotkov povprečne plače. Dosedanja in nova višina socialnih prispevkov za zaposlene na minimalni plači ter samozaposlene je predstavljena v spodnji tabeli.

Kmetje plačujejo še nekoliko manjše zneske, več pa plačujejo družbeniki podjetij, saj se njihovi prispevki izračunajo v deležu od 90 odstotkov povprečne plače. Vsi podatki so objavljeni na spletni strani finančne uprave.

Večje zneske bo prvič treba plačati marca. Za januarsko plačo oziroma za prispevke, ki so morali biti poravnani v februarju, so še veljali stari zneski.

Preberite tudi: Priprave na davčno reformo: želja je veliko, a kje bomo jemali?

Minimalni prispevki za približno 140.000 oseb

Samozaposlenim ni nujno treba plačevati zneskov, ki so v zgornji tabeli, zanje so te številke spodnja meja mesečnih prispevkov. V prvem letu delovanja samostojni podjetnik plačuje še manjše prispevke, saj mu država subvencionira polovico prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Na drugi strani pa imajo samozaposleni določeno tudi največje prispevke, kar za zaposlene ne velja. Maksimalni prispevki za samozaposlene bodo letos znašali 2.705,97 evra mesečno ali 72,63 evra več kot do sedaj.

V Sloveniji je po zadnjih podatkih finančne uprave nekaj več kot 81.000 samozaposlenih, kar 83 odstotkov od njih pa je plačevalo minimalne prispevke.

Natančnega podatka, koliko je zaposlenih, ki prejema minimalno plačo, nam s Fursa niso sporočili. So pa navedli, da je po zadnjih podatkih 78.734 zaposlenih za polni delovni čas prejelo do 1.200 evrov bruto mesečne plače. Minimalna plača je od začetka leta znašala 1.203,36 evra, zdaj se bo zaradi višjih prispevkov nekoliko dvignila.

Bo vlada povišala prispevke?

Vlada pripravlja obsežne davčne spremembe, s katerimi bi lahko med drugim naredila status samostojnega podjetnika manj privlačnega v primerjavi z redno zaposlitvijo, je omenil minister za delo in koordinator Levice Luka Mesec. To je mogoče razumeti kot napoved večjega davčnega bremena za samozaposlene ali zmanjšanje deleža samozaposlenih, ki so upravičeni do plačila minimalnih prispevkov.

Preberite tudi: Mesec bi pokojnine višal z dvigom prispevkov. Bo sledila ustavna presoja?

V zadnjem času pa več sindikalistov omenja, da so prispevki, ki jih delodajalci plačujejo za zaposlene na minimalni plači, nizki v primerjavi s pokojno, ki jo nato prejemajo ti delavci. Minimalni prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po novem znašajo 296 evrov mesečno, zajamčena pokojnina za 40 let delovne dobe pa je 687 evrov mesečno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje