Nekdanja Janševa sodelavka na Televiziji Slovenija prevzela še zunanjo politiko

Slovenija 22. Feb 202319:53 40 komentarjev
Ksenija Koren
Srdjan Živulović/BOBO

Le nekaj dni po odločitvi ustavnega sodišča, ki je zadržalo dele zakona o RTV Slovenija, sta se na uredniških mestih Televizije Slovenije zgodili dve odmevni spremembi. Vodenje uredništva notranje politike, ki v informativnem programu nacionalne televizije velja za enega najbolj izpostavljenih, je kot vršilec dolžnosti prevzel Martin Nahtigal, nekdanji novinar Domovine. Uredništvo zunanje politike pa po novem kot vršilka dolžnosti vodi Ksenija Koren, nekdanja bližnja sodelavka Janeza Janše, ki ob tem na nacionalni televiziji še vedno opravlja naloge urednice dnevno informativnih oddaj in dnevne urednice oddaje Odmevi.

V informativnem programu Televizije Slovenija so v  teh dneh prejeli dve pomembni obvestili. Prvo je bilo, da Ksenija Koren, nekoč svetovalka v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, kot vršilka dolžnosti prevzema vodenje uredništva zunanje politike.

Drugo pa, da bo nekdanji novinar Domovine Martin Nahtigal, ki je prišel na nacionalno televizijo po zadnjih parlamentarnih volitvah, kot vršilec dolžnosti vodil uredništvo notranje politike. Nahtigal je bil v času zadnje Janševe vlade nekaj časa vodja kabineta ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Helene Jaklitsch, prav tako je sodeloval z uradom vlade za komuniciranje, ki ga je tedaj vodil Uroš Urbanija, sedanji direktor TVS.

Novinarji TVS poudarjajo, da se politično prevzemanje javne televizije ne le nadaljuje, pač pa celo poglablja. V tej luči vidijo tudi vrnitev Rajka Geriča, ki je prevzel položaj odgovornega urednika informativnega programa na drugem programu TVS. Gre za novo funkcijo, ki je TVS do zdaj ni poznala.

Preberite še: Je šef Nova24TV skušal otežiti rojstvo N1 Slovenija, ga morda celo preprečiti? 

Ksenija Koren je vodenje uredništva zunanje politike prevzela po odstopu dosedanje urednice Nataše Prislan. Zakaj je odstopila, uradno ni znano, neuradno pa zato, ker pritiskov in posegov v uredniško delo ni več prenesla. Ker so novinarji prepričani, da pritiskov ne bo konec, tudi tokrat, tako kot že kdaj prej, ko je šlo za iskanje novih urednikov, po odstopu Nataše Prislan nihče od novinarjev ni želel prevzeti uredniške odgovornosti. S tem bi namreč tudi pokazali, da se strinjajo s sedanjim načinom vodenje največje medijske hiše v državi.

Preberite še: Lendavske Stožice: krampov in lopat ni, sledi denarja pa vodijo v bližino SDS 

Na koncu je na čelo zunanjepolitične redakcije stopila Ksenija Koren, ki še vedno opravlja tudi naloge urednice dnevno informativnih oddaj in dnevne urednice oddaje Odmevi. Ksenija Koren je svojo kariero pred več kot 20 leti začela v novinarstvu, bila je novinarka Večera, Slovenskih novic, Žurnala in Financ, tesno je sodelovala z Bojanom Požarjem, vmes pa se je selila tudi v politiko in v državno gospodarstvo. V času druge Janševe vlade je bila svetovalka za odnose z javnostmi  v kabinetu predsednika vlade, v času tretje Janševe vlade je v državnem HSE vodila področje korporativnega komuniciranja. Nikoli tudi niso potihnili namigi, da je v medijih SDS pisala pod psevdonimi.

Preberite še: Svet RTV Slovenija konstituiran, delovati ne sme 

Kot pravijo novinarji TVS, bo imela Ksenija Koren zaradi vodenja zunanjepolitične redakcije zdaj tudi pomemben vpliv na odločanje o nadaljnji usodi dopisniške mreže RTV v tujini. Znano je, da bi vodstvo RTV rado to mrežo preoblikovalo tako, da bi določena dopisništva ukinili (med njimi menda Rim, Berlin in eno dopisniško mesto v Bruslju), na druga pa bi poslali “poslušne” kadre.

Večer pa je poročal, da sta se v disciplinskem postopku znašla tudi režiser in urednica prenosa proslave ob kulturnem prazniku.

Svetlana Makarovič, oder, Prešernove nagrade
Borut Živulovič/BOBO

Razlog je, da neposrednega televizijskega prenosa nista zaključila pred nastopom Svetlane Makarovič na odru Cankarjevega doma. Postopek zoper njiju naj bi sprožil Urbanija. Vodstvo RTV Slovenija je na vprašanja Večera o tem odgovorilo le, da zadeve ne komentira.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje