OZS: Pomoč gospodarstvu bi morali zaradi visokih cen energentov okrepiti

Gospodarstvo 29. Avg 202216:24 0 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) se je danes na svoji prvi seji pod vodstvom novega predsednika OZS Blaža Cvara strinjal, da bi bilo treba shemo pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen elektrike in plina razširiti. Poleg tega je proti napovedanim spremembam pri dohodnini.

Kot so po seji sporočili iz OZS, niso zadovoljni s predlogom zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina, saj da bo do pomoči upravičenih zgolj malo velikih podjetij. “Obseg pomoči mora biti večji, sicer nima učinka,” je dejal predsednik OZS Blaž Cvar in dodal, da z januarjem 2023 pričakujejo uvedbo najvišje dovoljene cene elektrike in plina tudi za podjetja.

V zbornici se ne strinjajo z napovedanimi spremembami pri dohodnini, ki da predvidevajo tudi spremembe sistema obdavčitve na podlagi normiranih dohodkov. “Imamo določene poklice, ki potrebujejo davčno poenostavitev. Če bomo slabili sistem normirancev, bodo pod vprašajem poklici, ki so že danes ogroženi. Če želimo preprečiti zlorabe, naj se problem rešuje tam, ne pa da kaznujemo generalno vse,” je poudaril Cvar.

Član upravnega odbora OZS in predsednik mariborske območne zbornice Marko Gorjak je menil, da bi morala politika zaradi rasti cen elektrike posredovati na ravni EU. “Treba je spremeniti formulo za izračun cene električne energije energije, ki je trenutno vezana na cene plina. Sicer se nam ne obeta nič dobrega,” je poudaril Gorjak. Ob tem je člane opozoril, naj bodo pozorni na določila pogodb o dobavi elektrike, ki se nanašajo na doseganje dogovorjene porabe.

Ostro proti obveznemu elektronskemu evidentiranju delovnega časa

Glede predloga sprememb zakona o evidencah delovnega časa je po Cvarovih besedah prišlo do premika v smeri njihovih predlogov. V OZS so bili ostro proti določilom, ki so predvidevala, da bi bilo evidentiranje delovnega časa obvezno elektronsko.

“Povedali smo, da nekatere panoge enostavno ne morejo elektronsko voditi delovnega časa zaradi specifike dela, denimo terensko delo ali delo od doma. Dosežen je bil premik. Minister za delo Luka Mesec je na seji ESS predlagal, da se zakon korigira in omogoči izbiro načina vodenje evidenc. Kot kaže, smo s svojimi argumenti vendarle dosegli, da bodo delodajalci imeli izbiro,” je razkril Cvar.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je menil, da v času, ko je dela dovolj, tovrstne spremembe niso potrebne. “V tem trenutku, ko je dela dovolj, je to nepotrebno. Imamo inšpekcije, ki naj opravljajo svoje delo,” je menil Kovšca.

Na seji sta bila imenovana tudi podpredsednika OZS. Prvi podpredsednik je postal Peter Pišek, sicer predsednik sekcije za promet pri OZS, drugi podpredsednik OZS pa Zoran Simčič, predsednik sekcije gradbincev pri OZS in predsednik novogoriške območne zbornice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.