Petrol bolj kot drugi niža ceno kurilnega olja, a močno draži plin

Gospodarstvo 07. Feb 202215:37 > 16:11 2 komentarja
Petrol
Žiga Živulovič jr./Bobo

Kurilno olje je trenutno pri Petrolu vidno cenejše kot pri konkurenci, cena za liter je 4,5 centa pod tisto, ki jo določa država. Na drugi strani naftni trgovec z aprilom zaradi vladnih ukrepov za pomoč v energetski krizi dviguje cene zemeljskega plina za gospodinjstva.

V začetku novembra je vlada po petih letih in pol znova posegla v cene kurilnega olja. Marže naftnih trgovcev so se v petih letih in pol prostega določanja cene kurilnega olja povišale s šest na 15 centov za liter, so takrat ugotavljali na gospodarskem ministrstvu Zdravka Počivalška. Ker je bilo na ta način precej enostavno doseči znižanje cen, so posegli in marže omejili na šest centov za liter.

Cene so se z 9. novembrom znižale z 1,15 evra na 0,99 evra za liter. V tednih za tem so se cene po podatkih na straneh gospodarskega ministrstva še zniževale in padle pod 95 centov za liter, po novem letu pa so ponovno začele rasti. Sredi januarja je cena litra kurilnega olja spet presegla en evro. Dokler ni prejšnji teden vlada spet posegla, tokrat z znižanjem trošarine. To je prepolovila s 15,8 na 7,9 centa.

Od prejšnjega tedna je tako s strani države določena maloprodajna cena, na katero seveda vpliva tudi nabavna cena kurilnega olja, 96,5 centa za liter. A medtem ko je cena na OMV 96,5 evra, je pri Petrolu nižja: 91,9 evra za liter. Očitno je Petrol precej zmanjšal svojo maržo (za 4,5 centa). Na vprašanje, zakaj so tako znižali ceno, na Petrolu ne odgovorijo. “Cenovne strategije naftnih derivatov zaradi pravil varstva konkurence ne razkrivamo,” pravijo.

Petrol
Denis Sadiković/N1

V času vsesplošnih podražitev gre cena kurilnega olja v obratno smer. Novembra jo je vlada ponovno začela regulirati, zdaj je prepolovila še trošarine in tako ceno v dveh mesecih znižala za skoraj petino. Petrol pa gre še pod vladno določeno ceno.

Pri gorivih za cent cenejši

Podobno se sicer dogaja tudi pri ceni goriv. Finance so pred dnevi poročale, da Petrol zajeda lastno maržo. Medtem ko OMV in MOL sledita ustaljeni metodologiji določanja cen, je Petrol znižal za celo vrednost nižanja trošarin, so pisali.

Trošarina za bencin se je znižala za 1,8 centa na liter, a so se hkrati zvišale nabavne cene goriva. Cena pri Petrolu se je znižala z 1,384 evra na 1,362 (za 2,2centa). Na OMV in MOL je bilo znižanje z 1,386 na 1,381 evra oziroma na 1,380 evra (za pol centa).

Trošarina za dizel pa se je znižala za 5,8 centa na liter. Cena pri Petrolu se je znižala z 1,475 na 1,405 (za sedem centov). OMV in MOL sta znižala manj: z 1,476 na 1,414 oziroma 1,415 (za dobrih šest centov). Trenutno je tako dizel na Petrolovih črpalkah za cent cenejši kot na črpalkah OMV in MOL.

Nova močna podražitev plina

Z aprilom pa bo Petrol močno podražil cene zemeljskega plina za gospodinjstva, ki ga je sicer za 12 odstotkov podražil že decembra. S 1. aprilom se bo cena za kilovatno uro po rednem ceniku dvignila z 0,03752 evra na 0,051179 evra z DDV. To je 36,4-odstotna podražitev, pišejo Finance.

Razlog je vladni ukrep izenačitev pravic vseh gospodinjskih odjemalcev plina za čas od letošnjega februarja do konca aprila prihodnje leto. Vlada je s tem posegla v dosedanjo ureditev, po kateri so trgovci prebivalce večstanovanjskih stavb zaradi velike količine zakupa uvrščali pod poslovni odjem. Ta pa se je v tej zimi precej podražil, kar je povzročilo jezo med prebivalci in zahteve, da jih prerazporedijo pod gospodinjski odjem, kar se je zdaj tudi zgodilo.

V Petrolu so opozorili, da razlog za dvig cen blokovskim prebivalcem ni bil v vrsti odjema, temveč v času zakupa. Cene so se zanje dvignile, ker upravniki niso pravočasno zakupili plina. Zdaj bo Petrol moral zakupiti dodaten plin, zato se bo ta podražil za vse, razlagajo.

Na naše vprašanje, ali niso za te odjemalce že imeli zakupljenega plina, le da so jih vodili v kategoriji poslovnih odjemalcev, v Petrolu odgovarjajo, da ne. “Plin še ni zakupljen, saj so bili po dosedanji zakonodaji za zakup plina v večstanovanjskih stavbah s skupno kotlovnico odgovorni upravniki. Nekateri izmed njih niso pravočasno sklenili pogodbe z dobaviteljem za zakup zemeljskega plina za leto 2022, zato zdaj situacijo rešujemo tako kot predvideva vladni ukrep.”

Težki meseci

Oktobra lani je sicer Petrol kot prvi med večjimi trgovci napovedal podražitev elektrike in plina, kar je takrat vlada ostro kritizirala. “Petrolova podražitev elektrike je neupravičena. Petrol je ravnal špekulativno, menjajte ponudnika,” sta bila takrat kritična minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik vlade Janez Janša.

Sredi septembra so doživeli pravi pogrom na družbenih omrežjih, ko so ob vladni uvedbi PCT za bencinske servise uvedli strog režim in strankam, ki niso izpolnjevale pogoja PCT, onemogočili točenje goriva. Kot smo pisali, so režim že prvi dan omilili. Podatkov o tem, kako sta omenjena dogodka vplivala na prodajo podjetja, sicer ni, več bo razvidnega iz letnega poročila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje