Zagon prve evropske gigatovarne baterij za električne avtomobile

Gospodarstvo 29. Dec 202119:002 komentarja
Litij-ionska baterija
Foto: profimedia

Švedsko podjetje Northwolt je včeraj zagnalo svojo tovarno litij-ionskih baterij, prvenstveno namenjenih za pogon električnih avtomobilov. Dogodek ima velik geostrateški pomen, saj si Evropska unija na področju proizvodnje baterij, enega od temeljev zelene transformacije, na vse pretege prizadeva za zmanjšanje odvisnosti od Kitajske.

V kraju Skelleftea na severu Švedske, ob obali Botnijskega zaliva, je včeraj s proizvodne linije tovarne Northvolt Ett prišla prva litij-ionska baterijska celica. Ne gre za prvo litij-ionsko baterijo, proizvedeno v Evropi, vseeno pa gre za dogodek posebnega pomena. Tovarna družbe Northwolt je namreč prva tovarna litij-ionskih baterij na evropskih tleh, ki je v evropski lasti in je ne obvladujejo bodisi kitajska podjetja bodisi ameriška družba Tesla.

Gradbišče Notrhwolt
Gradbišče tovarne Northvolt Ett, junij 2021/Wikimedia Commons

Ko bo dosegla polno proizvodno kapaciteto, naj bi tovarna na leto lahko proizvedla za 60 gigavatov baterijskih celic na leto – dovolj za pogon milijona električnih avtomobilov.

Družbo Northvolt sta ustanovila nekdanja vodilna uslužbenca Tesle, med investitorji pa so nekateri evropski avtomobilski velikani, vključno z Volvom in BMW-jem.

Konkurenca Kitajski in Tesli

Več kot dve tretjini svetovne kapacitete za proizvodnjo litij-ionskih baterij, ki so v tem trenutku prva izbira za pogon električnih avtomobilov, uporabne pa so tudi kot sistemski shranjevalniki električne energije iz obnovljivih virov, je trenutno v rokah Kitajske.

Evropska unija si v želji po finančno vzdržnem prehodu na zelene tehnologije močno prizadeva prekiniti odvisnost od dobre volje tujih proizvajalcev baterij. Northvoltova tovarna je bila postavljena tudi s pomočjo velikodušnih evropskih posojil. Evropski načrt je do konca desetletja obvladovati četrtino svetovne proizvodnje litij-ionskih baterij.

Na evropskih tleh sicer že delujeta dve veliki tovarni litij-ionskih baterij, na Poljskem in Madžarskem, a sta obe v kitajskih rokah. V Nemčiji naj bi v kratkem proizvodnjo zagnala tovarna v lasti družbe Tesla.

Tovarna Northwolt naj bi, kot je za AFP zatrdil direktor Fredrik Hedlund, uporabljala izključno obnovljivo energijo, s čim naj bi proizvajala “najbolj zelene baterije na svetu.”

Tesla gigafactory Berlin
Profimedia
Komentari

Vaš komentar