Ali smo v Sloveniji dosegli vrh četrtega vala epidemije?

Koronavirus 12. Nov. 202119:013 komentarji
Delite:
Bolnišnične naprave
Foto: Aljaž Uršej/N1

Institut Jožef Stefan opozarja, da smo v Sloveniji dosegli vrh četrtega vala epidemije, ki bo v enotah intenzivne terapije vrhunec dosegel v zadnjem tednu novembra.

Institut Jožef Stefan (IJS) v najnovejši napovedi ocenjuje, da je epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov “predvidoma dosegla vrh četrtega vala”. Vrh bo v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen v zadnjem tednu novembra zaradi časovnega zamika od pozitivnega testa do hospitalizacije, je IJS zapisal na spletnih straneh.

Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300, ocenjujejo na IJS.

Opozarjajo na upoštevanje protokola PCT

“Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bi začela spet naraščati,” opozarjajo na institutu.

Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije po njihovem mnenju popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni.

“Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje,” so učinek cepljenja pojasnili na IJS. Ocenjeno reprodukcijsko število znaša približno 1.

V četrtek so ob 9118 PCR-testih potrdili 3431 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 954 covidnih bolnikov ali 34 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 215. S tem je doseženo dozdajšnje najvišje število bolnikov na intenzivnih oddelkih iz novembra lani.

Komentari

Vaš komentar