Ameriški slamnik zmanjša verjetnost okužbe s koronavirusom za več kot polovico

Koronavirus 17. Jan 202215:50 > 18. Jan 2022 09:08 3 komentarji
ameriški slamnik
Profimedia

Ameriški slamnik je znana zdravilna rastlina, ki dokazano zmanjšuje možnost prehladnih obolenj in lajša njihovo prebolevanje. V nedavni študiji pa so dokazali, da preprečuje tudi okužbo s koronavirusom. Možnost okužbe je bila med tistimi, ki so vsak dan jemali tablete z ameriškim slamnikom, v primerjavi s kontrolno skupino manjša za 63 odstotkov. Poleg tega so imeli v izkašljanem zraku stokrat manjšo količino virusa.

Ameriški slamnik (Echinacea purpurea) je znana zdravilna rastlina, ki podpira imunski sistem ter preprečuje in lajša prehladna obolenja. V primerjavi s placebom se je izkazal za učinkovitega v več kliničnih študijah, piše na spletnih straneh Evropske agencije za zdravila (Ema).

V nedavni klinični študiji pa je mednarodna ekipa raziskovalcev, v kateri je sodeloval tudi dr. Samo Kreft z ljubljanske Fakultete za farmacijo, preverjala, kako učinkovito ameriški slamnik ščiti pred okužbo s koronavirusom.

Tablete ameriškega slamnika je dobila skupina 60 zdravih prostovoljcev, 60 pa jih je bilo v kontrolni skupini (moški in ženske, stari od 18 do 75 let). “Izkazalo se je, da je jemanje ameriškega slamnika za približno 30 do 40 odstotkov zmanjšalo verjetnost katerekoli virusne okužbe dihal, za virus SARS-CoV-2 pa celo za 63 odstotkov. Torej je bil proti koronavirusu še bolj učinkovit kot proti drugim prehladnim virusom,” pravi Kreft.

Jemali so po eno tableto na dan (2.400 mg), če so zboleli za covidom, pa so odmerek povečali (4.000 mg na dan). “Tudi tisti, ki so zboleli, so imeli milejše simptome in približno polovico krajši čas prebolevanja. Največji učinek pa se je pokazal na količini virusa na sluznici. Tisti, ki so kljub jemanju slamnika zboleli, so imeli v izkašljanem zraku kar stokrat manj virusnih delcev kot kontrolna skupina.”Iz tega lahko sklepamo, da bi jemanje ameriškega slamnika lahko zmanjšalo možnost prenosa okužbe na druge. Raziskavo, ki se je začela decembra 2020 in je potekala dobrih pet mesecev, so izvedli v Bolgariji. 60 ljudi je jemalo ameriški slamnik, zboleli so trije, nihče ni bil hospitaliziran. Od 60, ki niso jemali slamnika, jih je zbolelo 12, dva sta potrebovala bolnišnično zdravljenje.

Dr. Samo Kreft je bil poročevalec za ameriški slamnik in član Odbora za zdravila rastlinskega izvora pri Evropski agenciji za zdravila (Ema). Na spodnjem posnetku govori o raziskavi, ki je dokazala učinkovitost ameriškega slamnika proti okužbi s koronavirusom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje