Bidnova administracija bo javnosti brezplačno razdelila 400 milijonov mask N95

Koronavirus 19. Jan 202212:591 komentar
Delite:
joe biden, maska, koronavirus
Foto: Kevin Lamarque/REUTERS

Bidnova administracija bo s prihodnjim tednom Američanom brezplačno priskrbela 400 milijonov mask N95, je za CNN povedal uradnik Bele hiše, kar je najnovejši ukrep države za zajezitev porasta okužb s koronavirusom v ZDA.

Maske iz strateške nacionalne zaloge bodo na voljo v številnih lekarnah in zdravstvenih domovih, je dejal uradnik in dodal, da bo program “v celoti deloval do začetka februarja”.

“To je največja razdelitev osebne zaščitne opreme v zgodovini ZDA,” je dejal uradnik.

Maska 95
Foto : PROFIMEDIA

400 milijonov nekirurških mask N95 pomeni več kot polovico od 750 milijonov mask v ameriški strateški nacionalni zalogi, kar je številka, ki se je v zadnjem letu potrojila, ko je Bela hiša skušala povečati rezerve. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pred kratkim sporočil, da dobro prilegajoče se maske, ki jih je odobril Nacionalni inštitut za varnost in zdravje pri delu – kot so maske N95 – ponujajo “najvišjo raven zaščite” pred covidom-19.

Ta ukrep prihaja v časih, ko se ZDA spopadajo z neverjetnim porastom okužb. Po podatkih univerze Johns Hopkins so v preteklem tednu poročali o povprečju več kot 750.000 novih okužb s koronavirusom.

“Vem, da si vsi želimo, da bi lahko nehali nositi maske. Razumem,” je prejšnji teden dejal Joe Biden v pripombah na odziv njegove administracije na koronavirus. “Ampak so zelo pomembno orodje za zaustavitev širjenja okužb, zlasti zelo nalezljive različice omikron. Zato vas lepo prosim, nosite masko.”

Na začetku tega meseca je CDC spremenil smernice za maske in priporočil, da ljudje nosijo najboljšo zaščitno masko, ki jo lahko, ki se dobro prilega in ki jo bodo nosili dosledno.

“Maske iz blaga so le malo več kot okras za obraz. Zanje ni prostora v času omikrona,” je rekla medicinska analitičarka CNN dr. Leana Wen, zdravnica urgentne medicine in gostujoča profesorica zdravstvene politike in upravljanja na fakulteti za javno zdravje Milken Institute Univerze George Washington.

Poleg mask je zvezna vlada ustvarila spletno mesto, na katerem lahko ljudje naročijo brezplačne teste – največ štiri – ki jih dostavljajo na naslov. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v torek potrdila, da je vladna spletna stran za naročanje brezplačnih testov pripravljena in deluje kot del “beta faze” pred uradnim odprtjem v sredo zjutraj.

Avtorja: Jeremy Diamond in Paul LeBlanc/CNN

Komentari

Vaš komentar