Potrdilo o cepljenju bo pogoj za obisk restavracij v Franciji

Koronavirus 21. Jan 202218:49 0 komentarjev
Francija
PROFIMEDIA

Francosko ustavno sodišče je prižgalo zeleno luč zakonu, ki predvideva, da bodo prebivalci Francije, ki so starejši od 16 let, potrdilo o cepljenju potrebovali za obisk restavracij, kulturnih in športnih dogodkov ter javnega prevoza na daljše proge.

Francosko ustavno sodišče je danes potrdilo veljavnost večine določil zakona o uvedbi potrdila o cepljenju. To bo v Franciji od ponedeljka potrebno za obisk javnih krajev, kot so restavracije, kinematografi in gledališča, kulturnih in športnih dogodkov ter sredstev javnega prevoza na daljše proge.

Potrdilo, da so bili cepljeni proti covidu-19, bodo morali imeti vsi, starejši od 16 let. Samo negativen test ne bo več zadostoval, kot je doslej. Še vedno pa bo z negativnim testom omogočen vstop v zdravstvene ustanove.

Ustavno sodišče, ki je ocenjevalo skladnost zakona z ustavo, je potrdilo večino določil, odpravilo je le določilo, da lahko organizatorji političnih dogodkov od udeležencev zahtevajo potrdilo. V Franciji bodo namreč aprila predsedniške volitve.

Francoski parlament je zakon po burni razpravi sprejel v nedeljo, nato pa je okoli 60 poslancev iz različnih strank zahtevalo presojo ustavnega sodišča, češ da zakon krši temeljne svoboščine. Sodišče pa je ocenilo, da so ukrepi sorazmerni glede na zdravstvenega tveganja ter da bodo odpravljeni, ko teh ne bo več. Zakon predvideva tudi, da bo v izogib prevaram osebje v gostinskih lokalih lahko poleg potrdila o cepljenju preverjalo tudi osebne dokumente.

Zakon bo tako lahko začel veljati v ponedeljek, kar je teden dni kasneje, kot je bilo sprva načrtovano.

V Franciji, kjer je vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo skoraj 80 odstotkov prebivalcev, so v četrtek potrdili 450.000 okužb. Na enotah intenzivne nege so večinoma necepljeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!