Na Hrvaško že z enim odmerkom cepiva ali negativnim testom

Koronavirus 02. Jun 202113:46 > 17:17 0 komentarjev

Na Hrvaško je poslej mogoče vstopiti tudi po prejetem prvem odmerku cepiva proti covidu-19 ali z negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom, ki ne bo starejši od 72 ur, je sporočil hrvaški notranji minister Davor Božinović, ko je obiskal mejni prehod Bregana (Obrežje) na meji s Slovenijo.

Davor Božinović je novinarjem povedal, da od danes veljajo nekatere spremembe ukrepov za vstop na Hrvaško tudi za potnike, ki niso preboleli covida-19 ali niso cepljeni. Mogoče je vstopiti z negativnim testom, ki ni starejši od 72 ur, medtem ko je do zdaj veljajo pravilo 48 ur.

Na Hrvaško 22. dan po prejemu cepiva

Za prehod hrvaške meje po novem za državljane Evropske unije zadostuje, da so prejeli samo en odmerek cepiva proti covidu-19, če je od prvega cepljenja minilo najmanj 22 dni, je ob tem na spletni strani objavilo hrvaško ministrstvo za turizem. Odločitev velja tudi za rusko cepivo Sputnik V, medtem ko tisti, ki so se cepili s kitajskim cepivom proti covidu-19, še zmeraj potrebujejo oba odmerka.

Božinović je ponovil, da bodo do digitalnih covidnih potrdil, ki so jih na Hrvaškem začeli izdajati v torek in bodo ljudem olajšali čezmejna potovanja, upravičeni tudi državljani, ki so v zadnjih 180 dneh preboleli covid-19. Po njegovih besedah sta Italija in Avstrija prav tako pripravljeni na izdajanje digitalnih potrdil. Za Slovenijo pa je dejal, da najverjetneje ni sodelovala v pilotnem projektu uvajanja teh potrdil, v katerem je sodelovala Hrvaška. Izrazil je upanje, da bodo do 1. julija vse države članice EU uveljavile tovrstna potrdila.

Poudaril je tudi, da postopek preverjanja posameznega digitalnega evropskega potrdila na hrvaški meji poteka približno 20 sekund ter da ga je mogoče dodatno skrajšati v primerih, če bodo potniki, ki prihajajo na Hrvaško, napovedali svoj obisk na spletni strani entercroatia.mup.hr, kot je to veljalo tudi lani. Ob napovedi prihoda bo namreč na spletni strani mogoče predložiti tudi digitalno potrdilo.

Minister je še povedal, da je od torka, ko je Hrvaška vpeljala sistem za izdajanje digitalnih covidnih potrdil, več kot 40.000 hrvaških državljanov to potrdilo tudi prevzelo, večinoma prek hrvaške spletne strani e-Građani.

Potrdili indijsko različico novega koronavirusa

Indijsko različico virusa so zasledili pri nekaj posameznih primerih okužbe pred nekaj dnevi, je za hrvaško televizijo (HTV) potrdila epidemiologinja iz HZJZ Iva Pem Novosel. Ni pojasnila, ali gre za različico delta ali kapa. Dejala je, da ni razloga za preplah, čeprav gre za nalezljivo različico novega koronavirusa, ki se hitro širi. Omenila je, da v državi prevladuje različica novega koronavirusa alfa.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je po današnji seji vlade prav tako povedal, da se indijska različica širi hitreje, a je navedel trditve znanstvenikov, da dva odmerka cepiva proti novem koronavirusu zadostujeta tudi za obe indijski različici delta in kapa.

Beroš je pred tem na vladni seji povedal, da so doslej z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 38,5 odstotka polnoletnih prebivalcev. Do torka zvečer so cepili nekaj manj kot 1,3 milijona ljudi, med njimi skoraj 510.000 z dvema odmerkoma.