Šest afriških držav bo lahko proizvajalo svoja cepiva mRNK

Koronavirus 18. Feb 202214:00
REUTERS/Shelley Christians

Afriške države Kenija, Nigerija, Senegal, Egipt, Južna Afrika in Tunizija bodo dobile dostop do tehnologije, ki jim bo omogočila lastno proizvodnjo cepiv mRNK, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. Trenutno se v Afriki, kjer živi približno 1,3 milijarde ljudi, proizvede le en odstotek cepiv, ki se uporabljajo na tej celini. Ob tem je bilo do začetka februarja v celoti cepljenih le 11,3 odstotka Afričanov.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da so izbrali šest afriških držav, ki bodo ob hudem pomanjkanju zdravil in cepiv ter zelo nizki precepljenosti proti covidu-19 na tej celini prejele dostop do tehnologije, ki jim bo omogočila lastno proizvodnjo cepiv mRNK.

Kot prve bodo dostop do tehnologije za izdelavo te vrste cepiv dobile Kenija, Nigerija, Senegal, Egipt, Južna Afrika in Tunizija, s tem pa naj bi WHO Afriki omogočila izdelavo lastnih cepiv in zdravil za boj proti covidu-19 in drugim boleznim.

“Pandemija je nazorno pokazala, da se pri zagotavljanju globalnih javnih dobrin ne bi smeli zanašati na zgolj nekaj podjetij, saj je to omejujoče in nevarno,” je dejal vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros je sicer večkrat pozval k pravičnemu dostopu do cepiv in se zgražal nad tem, da so bogate države pridobile večino odmerkov, zaradi česar Afrika v svetovnih prizadevanjih za cepljenje še vedno zaostaja za drugimi celinami.

Trenutno se namreč v Afriki, kjer živi približno 1,3 milijarde ljudi, proizvede le en odstotek cepiv, ki se uporabljajo na tej celini. Ob tem je bilo do začetka februarja v celoti cepljenih le 11,3 odstotka Afričanov.

Da bi podprla proizvajalce cepiv v državah z nizkimi in srednjimi dohodki, je WHO lani ustanovila globalno vozlišče za prenos tehnologije mRNK.

Prvoten namen vozlišča je bilo predvsem reševanje izrednih razmer spričo pandemije, sedaj pa postaja del širših prizadevanj za to, da se manj razvitim državam omogoči proizvodnjo lastnih cepiv, zdravil in splošen napredek na področju zdravstva.

Upoštevajoč obstoječo infrastrukturo in zmogljivosti bodo WHO in partnerji z omenjenimi šestimi državami sodelovali pri pripravi časovnice ter vzpostavitvi potrebne podpore, da bodo lahko čim prej začele s proizvodnjo cepiva, je zapisano na spletni strani WHO. Z usposabljanji naj bi začeli v marcu.

Novo iniciativo za nadaljnji razvoj zdravstva v Afriki so naznanili na današnji slovesnosti, ki so jo poleg WHO gostili še Evropski svet, Francija in Južnoafriška republika.

Prisotni so bili tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednik južnoafriške republike Cyril Ramaphosa, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.