V torek naj bi potrdili več kot 11 tisoč okužb

Koronavirus 18. Jan 202223:00 > 23:132 komentarja
Delite:
Testiranje v Stanežičah, NIJZ
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Po še začasnih podatkih naj bi v torek v Sloveniji potrdili več kot enajst tisoč okužb s koronavirusom, kar bi pomenilo največ v enem dnevu od začetka epidemije.

V ponedeljek smo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrdili 8.681 novih okužb s koronavirusom, kar je največ okužb v enem dnevu od začetka epidemije.

V torek pa naj bi bilo to število še precej presegli. Kot je za N1 povedal direktor NIJZ Milan Krek, naj bi v torek potrdili več kot deset tisoč okužb, 24ur.com pa poroča celo o številu 11 tisoč. Številka sicer še ni končna, saj podatke še zbirajo.

Da število novih primerov strmo narašča, kaže tudi podatek, da smo neslavni rekord samo v prejšnjem tednu presegli večkrat.

Po današnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.257.804 oziroma 60 odstotkov, z vsemi odmerki pa 1.203.867 prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 70 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 80 odstotkov.

S sredo sicer v veljavo stopa nov protokol, ki uvaja določene spremembe pri dostopanju do PCR testiranja. Z novim protokolom želijo pristojni razbremeniti laboratorije, saj ti trenutno dejavnosti izvajajo na robu svojih zmogljivosti. Pred epidemijo sta največja slovenska laboratorija, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, opravila približno 10.000 preiskav v enem letu, v trenutnih razmerah pa jih toliko opravita v enem delovnem dnevu. Preberite več o spremembah pri PCR-testiranju.

Komentari

Vaš komentar