4 ideje, kako ohladiti spalnico (in lažje zaspati), če nimate klime

Magazin 24. Jul 202207:21 0 komentarjev
Spanje
Profimedia

Se tudi vi ponoči premetavate levo in desno, ker zaradi vročine ne morete zaspati? Kako lahko ohladite prostor in sebe, če nimate klime.

Če je prostor, v katerem spimo preveč vroč in nimamo klime, da bi ga ohladili, bomo najverjetneje imeli težave s spanjem – težko bomo zaspali ali pa naš spanec ne bo dovolj kakovosten. Telo se med spanjem ohladi, kar zmanjša porabo energije in začnejo se lahko procesi regeneracije. Če pa temperatura telesa ne pade niti ponoči, lahko občutimo nemir in težje zaspimo ali sploh ne. Kako si lahko pomagate in ohladite spalnico in sebe, če nimate klime?

Priskrbite si posteljnino iz naravnih materialov

Da boste lažje spali v vročih poletnih dneh, si priskrbite kakovostno in dovolj zračno posteljnino. Takšno, ki ne bo povzročala prekomernega potenja. Najboljši so naravni materiali, kot so npr. bombaž, lan, svila. Pomagajo uravnavati telesno temperaturo in preprečujejo dodatno potenje.

Ohladite stopala in zapestje

Stopala in zapestje veljajo za bolj občutljive dele telesa. Preko stopal naj bi se hitreje odvajala toplota iz telesa, pa tudi prekrvavljenost je na teh delih večja. Če želite telo malce ohladiti, zato najprej ohladite svoja stopala. Za boljši spanec pa tik pred spanjem poskusite noge namakati v hladni vodi in na zapestje poližite nekaj ledu.

Uporabite hladne plastenke vode

V hudi vročini brez klime vsaka rešitev pride prav. Napolnite nekaj plastenk z vodo (3-4) in jih dve uri pred spanjem postavite v hladilnik ali zamrzovalnik ter tik pred spanjem položite v posteljo poleg sebe. Hladne plastenke naj bi za krajši čas pomagale malce znižati temperaturo telesa, kar vam lahko pomaga, da boste lažje zaspali. Poskusite pa lahko tudi z ohlajenimi brisačami, s katerimi se pokrijete tik pred spanjem.

Profimedia

Ugasnite luči in naprave, ki oddajajo toploto

Različne naprave, ki jih imamo v prostoru in luči oddajajo toploto. Če želite ohraniti, kar se da hladno spalnico, naj bodo luči ves čas ugasnjene, prav tako tudi različne naprave, če jih imate v spalnici. Okno naj bo seveda zatemnjeno. Poskusite lahko tudi z razpršilnikom, ki ga napolnite s hladno vodo in vanj nakapljate nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa (ali drugega eteričnega olja s hladilnim učinkom).

Kaj še lahko naredite? Lahko se zgledujete po Japoncih in si nabavite t.i. tradicionalni japonski futon – posebno ležišče za spanje na tleh (kjer je običajno nižja temperatura), izogibajte se pitju alkoholnih pijač in napitkov s kofeinom, uživajte lahko hrano in pijte dovolj čiste vode, poroča Medicine Net.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.