5 preprostih načinov, kako se čim bolj izogniti stresu

Magazin 05. Sep 202213:15
Delo od doma
Denis Sadiković/N1

Naš vsakdan je poln stresnih dejavnikov. Službene obveznosti, pričakovanja, domača opravila … Seznamu ni videti konca. Da bi stres nekoliko omejili, si pomagajte z naslednjimi preprostimi nasveti.

Z nekaj preprostimi triki bo količina stresa precej bolj obvladljiva.

Preživite več časa na zraku

Študije dokazujejo, da že 20-minutni sprehod v naravi (pa tudi po mestu) zniža nivo stresnih hormonov. Odpravite se v mestni park ali enega bližnjih gozdov, saj že najmanjši stik z naravo blagodejno vpliva na vaše duševno zdravje in telo.

Vzemite si čas za naravo vsaj trikrat na teden, pri tem pa ne uporabljajte mobilnih telefonov, temveč se osredotočite na petje ptic, šumenje listja in preostalo dogajanje v gozdu. Nivo stresnega hormona bo v hipu lažje obvladati.

Srečna nasmejana ženska
Profimedia

Globoko dihajte

Plitvo dihanje je znak stresa, z globokim dihanjem pa možganom pošljemo sporočilo, naj se umirijo. Možgani sporočilo posredujejo naprej v telesu, zato dihanje na splošno vpliva na celotno počutje.

Razgibajte se

Čeprav lahko stres omejimo, se ga v celoti vendarle ne moramo znebiti. S šole Harvard Medical School pa prihaja študija, ki dokazuje, da je dobro orožje v boju s stresom prav telovadba. Z gibanjem namreč zmanjšamo nivo stresnih hormonov in pospešimo izločanje endorfinov, ki poskrbijo za boljše počutje.

Hoja
Profimedia

Meditacija

Z meditacijo učimo um in možgane, da postanejo mirnejši in zato bolj odporni proti stresu. Več kot 200 študij je pokazalo, da meditacija dokazano zmanjšuje nivo stresnih hormonov, pomaga pa tudi pri anksioznosti in depresiji.

Smejte se

Smeh znižuje raven kortizola in pospešuje izločanje endorfinov, je dokazala študija, objavljena na HelpGuide.org. Že dolgo velja, da je smeh najboljše zdravilo, te raziskave pa to še dodatno potrjujejo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.