5 vprašanj, s katerimi ugotovite, ali je čas za spremembe v vašem življenju

Magazin 29. Jan 202209:30
Ženska
Profimedia

Če želite izboljšati svoje duševno in telesno zdravje ter dobro počutje, si vsak dan postavljajte spodnja vprašanja.

Ali vsak dan naredim dovolj za svoje zdravje?

Za svoje zdravje bi morali skrbeti vsak dan. Skrb za zdravje pomeni, da vsak dan uživamo dovolj zdrave hrane in tekočine, da se gibamo, da se izogibamo slabim razvadam, da obvladujemo stres in se znamo sprostiti ter da poskrbimo za kakovosten nočni spanec in dnevni počitek. Strokovnjaki pravijo, da je za ohranjanje zdravega življenjskega sloga najbolje vzpostaviti jutranje, dnevne in večerne rutine (npr. jutranje in večerno sproščanje, načrt zdravih obrokov hrane, čas za gibanje itn.).

Ali sem zadovoljen z delom, ki ga opravljam? Vidim v njem smisel?

Če svoje delo radi opravljamo in smo z njim zadovoljni, nam daje občutek smisla in pomembnosti. Še več, študija je pokazala, da naj bi posamezniki, ki radi opravljajo prostovoljna dela, dlje živeli, saj jim delo, tudi če je prostovoljno, daje smisel in je nekaj, zaradi česar se veselijo novega dne. Strokovnjaki sicer pravijo, da smiselnost dela, ki ga opravljamo, lahko povečamo tako, da začnemo razmišljati, kako ga lahko še bolje opravimo, in se poskušamo učiti iz vsakega delovnega izziva ne glede na to, ali se ponavlja ali ne. Dobro je tudi, da zavestno iščemo načine, kako se lahko še bolj angažiramo, ali poiščemo kariernega svetovalca, ki nas bo usmeril k poslovni rasti.

Profimedia

Se dovolj smejim in zabavam?

Delovna vnema in etika sta pomembni, prav tako pa je pomembno, da se znamo odklopiti, sprostiti, zabavati in nasmejati. Posamezniki, ki znajo uživati življenje, so bolj lahkotni in mladostni. Smeh, zabava, dobra volja, vse to lahko preusmeri našo pozornost iz negativnega v pozitivno razmišljanje. Včasih je dovolj že prijeten klepet s prijateljem, s katerim se sprostimo in nasmejimo po napornem dnevu, ali ogled komedije, zabavnih video vsebin …

Kakšna je kakovost odnosov, ki jih imam z drugimi?

Naše počutje je precej odvisno tudi od kakovosti odnosov, predvsem z najbližjimi. Vsi si želimo ljubeče in čustveno stabilne odnose ter zaupanje, vendar je realnost pogosto drugačna. Kakovostni odnosi se ne ustvarijo sami po sebi, treba jih je negovati, jim namenjati čas, pozornost, razumevanje, prijaznost, se naučiti odpustiti in sprejeti. Dobri odnosi nas opolnomočijo, nam dajo krila in zaradi njih nekje v sebi vemo, da bo vse dobro. Zato svojim bližnjim že danes namenimo svoj čas in jim pokažimo, da nam je mar.

Profimedia

Ali moje navade sabotirajo zdrave odločitve?

Res je pomembno, da se znamo sprostiti in uživati življenje. Vendar, kdaj prestopimo tisto mejo, ko ”uživanje” postane nezdrava razvada? Po koncu stresnega dne si tu in tam privoščimo sladek prigrizek, vikend preležimo na kavču ob gledanju filmov ali posežemo po še bolj nezdravih stvareh, kot so alkohol, kajenje itn. Strokovnjaki pravijo, da bomo s takšnimi ”sprostitvami” dosegli le kratkotrajni učinek, zato bomo kmalu hoteli še. To pa lahko vodi v začaran krog, ki ga le stežka prekinemo. Če smo pod stresom ali utrujeni, je veliko bolje, če začnemo na primer meditirati ali se vpišemo na tečaj meditacije, gremo na sprehod v naravo ali skupinsko vadbo, namesto tortice si privoščimo sadje itn.

VIR: realsimple.com in psychologytoday.com

Komentari

Vaš komentar