7 najpogostejših napak, ki jih delamo pri vzgoji sobnih rastlin

Magazin 07. Sep 202214:45
Sobne rastline
Profimedia

Ste ljubitelji sobnih rastlin, ki naredi vse, da svoje rastline ohranja zdrave in lepe? A kljub temu listi vedno znova pretirano odpadajo, se sušijo, so oveneli in slej ko prej rastlina postane šibka in slabotna. Kakšne napake so najpogostejše pri vzgoji sobnih rastlin?

Pretirano zalivanje

Ena izmed najpogostejših napak, ki jo delajo ljubitelji sobnih rastlin, je pretirano zalivanje. Gnitje korenin, šibki, mlahavi in nagniti listi so posledica prekomernega zalivanja. Da bi se izognili posledicam, je rešitev preprosta: manj zalivajte.

Rastlino zalijte šele, ko je zemlja suha. To preverite tako, da prst potisnete približno centimeter globoko, in če je zemlja suha, rastlino zalijete. Prav tako poskrbite, da rastlina ne bo stala v vodi in po potrebi odstranite tudi drenaže.

Premalo zalivanja

Včasih je prava umetnost poiskati ravnotežje med prekomernim in preslabim zalivanjem. Tudi preslabo zalivanje je namreč pogosta napaka. Posledice so oveneli in suhi listi. In čeprav velja pravilo, da pred zalivanjem zemljo potipate, je vseeno dobro, da pred nakupom poiščete informacijo, koliko zalivanja izbrana rastlina sploh potrebuje. Nekatere vrsto so namreč bolj ”žejne”, druge manj. Količina zalivanja pa je odvisna tudi od velikosti cvetličnega lonca.

Profimedia

Pozabimo na čiščenje

Tudi notranje rastline potrebujejo čiščenje. In to redno. Čeprav so rastline sobne in jih imamo v notranjih prostorih, se na njih vseeno nabira prah in druge nečistoče. Prav te nečistoče ovirajo sončno svetlobo, ki ne prodre do rastline (listov) v zadostni meri. To lahko zavira rast in zaustavi fotosintezo. Zato je vsekakor priporočljivo, da z nežno vlažno krpo redno čistite liste.

Rastline ne obrezujemo

Obrezovanje je pomemben del skrbi in nege sobnih rastlin. Z obrezovanjem spodbujamo rast, odstranimo obolele, poškodovane in stare dele ter izboljšamo videz rastline. Nekatere rastline je enostavno obrezovati, druge zahtevajo malce več znanja in morda tudi posebno orodje (škarje za obrezovanje), zato pred nakupom pridobite ustrezno zanje tudi o tem.

Profimedia

Ne gnojimo

Tudi sobne rastline za boljši razvoj občasno potrebujejo gnojenje. Sicer veliko hranil dobijo iz zraka, svetlobe in vode, a je občasno treba dodatno nahraniti tudi prst. To storite z ustreznim gnojilom, ki rastlino obogati in ji omogoča bolj zdrav razvoj – lepše in močnejše liste, močna stebla in hitrejšo rast. A tudi gnojiti je treba zmerno, saj v nasprotnem lahko naredimo več škode kot koristi.

Rastline ne prejemajo dovolj svetlobe ali so izpostavljene pretirani svetlobi

Osnovno pravilo je, da rastlina potrebuje dovolj svetlobe za rast. Če svetlobe ni dovolj, slabše raste, listi so bledi in odpadajo, poženejo manj cvetov. Če ste ugotovili, da vaša sobna rastlina ne prejema dovolj svetlobe, jo prestavite bližje k oknu. Ena izmed rešitev je tudi luč, ki jo postavite v bližino rastline. Tudi preveč svetlobe pa je lahko škodljivo. V tem primeru listi rumenijo – postanejo ožgani, odpadajo, rastlina pa izgublja naravno barvo. Če menite, da je težava pretirana svetloba, zasenčite okno ali premaknite rastlino v delno senco.

Profimedia

Uporaba napačne zemlje

In nazadnje, če imate težave z rastjo sobne rastline, pomislite tudi na zemljo, ki jo uporabljate. Sobne rastline se namreč razlikujejo od zunanjih, zato zunanja zemlja ni vedno najboljša izbira. Za sobne rastline bo najboljša prav zemlja, ki je namenjena njim.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.