Asimina: sadež, ki je vse bolj priljubljen tudi med Slovenci

Magazin 21. Nov 202106:45 komentar
sadež Asimina
Profimedia

Sadež ameriških staroselcev postaja vedno bolj priljubljen zaradi svojega zanimivega okusa, široke uporabnosti in visoke vsebnosti vitaminov ter mineralov. Asimino lahko gojimo tudi v Sloveniji, vendar je na prve sadeže treba čakati sedem let.

Asimina, poznana tudi pod imenom indijanska banana, je sadež, ki izvira iz Severne Amerike, najpogosteje pa raste ob jezerih in rekah. Rastlina zraste do petih metrov višine in je odporna proti nizkim temperaturam, v mirovanju lahko preživi tudi pri minus 30 stopinjah Celzija. Njeni podolgovati zeleni plodovi rasejo v skupinah, podobno kot šopi banan, in so bili priljubljeni pri ameriških staroselcih.

Indijanske banane dozorijo v jesenskih mesecih, navadno med septembrom in oktobrom. Njihov okus je zelo zanimiv, saj spominja na mešanico banane, manga in ananasa. Sadeži so bogati z vitamini in minerali, predvsem s kalcijem, železom in vitaminom C, ki ga imajo dvakrat več kot jabolka. Najbolje jih je uživati sveže, lahko pa jih dodate tudi h kakšni jedi, vendar previdno: toplota izniči okus asimine.

Uporabni so ne samo plodovi, ampak tudi listi rastline, saj si iz njih lahko pripravite naravno škropivo proti žuželkam. Posušene strte liste namočite v toplo vodo in po nekaj urah je škropivo že uporabno.

V indijanskih bananah lahko uživate tudi v Sloveniji

Asimino gojijo tudi pri nas, sadike je mogoče kupiti v drevesnicah, nekatera podjetja se že ukvarjajo z gojenjem te rastline. Pri njih je mogoče poleg sadik kupiti tudi sadeže in posušeno listje. Vendar je za gojenje indijanskih banan potrebno potrpljenje: prve sadeže lahko namreč pričakujete šele po sedmih letih.