Bralec posnel nenavadno svetlobo na nebu: kaj pravijo strokovnjaki (VIDEO)

Magazin 20. Sep 202315:06 16 komentarjev
svetloba, Letuš, neznani zračni pojav, NZP, NLP
Zajem zaslona

Predvčerajšnjim je naš bralec nad Letušem opazil svetlo piko, ki je najprej lebdela v zraku, se premikala, izginila za oblakom, potem pa se vrnila, spet lebdela in na koncu izginila. Poglejte njegov posnetek v članku spodaj.

“Danes zvečer malo pred 20. uro sem pred točenjem goriva na bencinski črpalki na nebu zagledal precej svetlo piko, ki se je premikala hitro, lahko bi rekel prehitro za letalo. Sprva sem pomislil, da gre za ljubiteljski dron z nekakšno lučko, in iz radovednosti sem ga začel spremljati. Glede na kotno hitrost premikanja sem bil prepričan, da je predmet relativno blizu. S konstantno hitrostjo se je premikal vodoravno in po nekaj sekundah je izginil za oblaki, ki so se nabrali malo nad horizontom. Ti so bili po moji oceni vsaj 10 kilometrov stran, verjetno pa še dlje. Po nekaj sekundah se je predmet vrnil oziroma prikazal izza oblaka in popolnoma ustavil oziroma začel lebdeti. Vmes mi je na telefonu uspelo vklopiti kamero.”

Tako je sporočilo začel naš bralec M. M., ki nam je poslal posnetek dogodka, ki je pritegnil njegovo radovednost. “Predmet se je začel spuščati po približno 15 sekundah lebdenja, potem pa izginil,” je v opisu posnetka še zapisal M. M. in dodal, da ne ve, kam je predmet izginil, in da svetle pike ni več opazil, čeprav je še nekaj minut gledal v smer, kamor je predmet izginil. “Slišal nisem nobenega zvoka, ki bi nakazoval, da gre za letalo,” je še dodal. V telefonskem pogovoru nam je povedal še, da je predmet po nebu opravil pot, ki ustreza loku približno 90 stopinj.

Poglejte, kaj je posnel naš bralec (premikajoča se svetloba na desni strani posnetka se najbolje vidi, če članek berete na mobilnem telefonu):

Na posnetku je na desni strani zares mogoče videti svetlo piko, ki sprva lebdi, potem pa se začne navidezno spuščati, dokler ne izgine za cestno lučjo. Na levi strani so prav tako vidne svetle lise, vendar so to odboji svetlobe (tako imenovani “flares”), ki nastanejo zaradi umazane leče. “Poskusil sem jih odpraviti s približevanjem, vendar mi to ni uspelo,” je zapisal M. M., v telefonskem pogovoru pa nam je povedal še, da so se mu med snemanjem malce tudi tresle roke, zato posnetek morda ni najboljši.

Sam si tega, kar je videl, ni znal razložiti. Kot nam je povedal, je pomislil tudi na satelit, vendar po njegovem mnenju ti ne sijejo tako močno. “Če pa bi šlo za Starlinkove satelite, pa ti običajno letijo v skupini,” je dodal in povedal, da je posnetek pokazal blagajničarki na črpalki, kasneje tudi svojim najbližjim, drugih prič pa ob dogodku ni bilo.

Posnetek predmeta, ki ga je bilo mogoče opaziti v smeri sever-severozahod, smo pokazali strokovnjakom.

Andreja Gomboc: “Zagotovo ni astronomski dogodek, vesoljska ladja pa tudi ne”

Profesorica astronomije na Univerzi Nova Gorica Andreja Gomboc nam je po ogledu videoposnetka povedala, da zagotovo ne gre za astronomski dogodek, kot sta meteorit ali bolid. “Tudi vesoljska ladja ni,” je dejala. “Če bi ugibala, bi rekla, da gre za helikopter. Tudi za zračni balon po mojem mnenju ne gre, prav tako ne za Starlinkov satelit, saj se ti na svoji poti ne ustavljajo,” je povedala.

Dodala je, da se sicer včasih lahko zdi, kot da se je predmet v zraku ustavil, čeprav se v resnici ni. “Ljudje za oddaljenost in gibanje v zraku nimamo dobrega občutka, ker po navadi nimamo referenc,” je povedala in se ob tem spomnila na dogodek v ZDA, ko je na nebu videla svetlo točko, ki se je najprej premikala, potem pa navidezno ustavila. Nazadnje je ugotovila, da je šlo za letalo, ki je delalo ovinek, sprememba smeri pa je bila v nekem trenutku videti, kot da se je letalo v zraku ustavilo.

Bojan Kambič: “Posnetek je preslab”

Fizik, promotor znanosti ter ustanovitelj in urednik astronomske revije Spika Bojan Kambič je podobnega mnenja. V pogovoru za N1 je dejal, da je posnetek preslab, da bi lahko o njem povedal kaj bolj konkretnega, lahko pa bi šlo za satelit. “Včasih pri satelitih dobiš občutek, da lebdijo ali pa migljajo podobno kot zvezde, vzrok temu pa so zračne plasti z različno temperaturo in različnim lomnim količnikom svetlobe,” je dejal. Dodal je, da tudi če bi šlo za satelit, to ni Starlinkov satelit, ker ti potujejo v skupinah, poleg tega pa temu ne ustreza smer opazovanja, če jo je bralec pravilno navedel. Po Kambičevem mnenju je mogoče tudi, da bi šlo za letalo ali helikopter. “Večkrat so letala in helikopterji opremljeni z zelo močnimi lučmi,” je povedal. Domnevno lebdenje predmeta bi lahko pripisali “optični prevari”, ko se nam letalo ali helikopter z močno lučjo približuje v takšni smeri, da dobimo občutek, da lebdi.

Dejal je še, da se je v zadnjem času predvsem na spletu pojavilo veliko posnetkov nenavadnih pojavov v zraku, ki jih ljudje včasih pripisujejo tudi nezemeljskemu izvoru, česar pa še nihče ni potrdil. Včasih se zato nekaterim, ki močno verjamejo v nezemeljski izvor tovrstnih pojavov, zdi, kot da znanost (ali/in politika) namerno zadržujejo “resnične podatke” ali vsaj nasprotujejo tem trditvam. “Ne gre za to, da smo proti,” je dejal Kambič. “Tudi znanstveniki bi zelo radi vedeli, za kaj gre, vendar potrebujemo trdne podatke.”

Vprašanja o dogodku smo poslali tudi na kontrolo zračnega prometa Slovenije. Tam so nam odgovorili, da o neobičajnem dogodku nimajo nobenih poročil. Na dodatno zastavljena vprašanja pa nam bodo odgovorili. “Pridobili bomo posnetke svojih radarskih virov in pripravili odgovor. Ker proces preverjanja ni enostaven, bomo za pripravo odgovora potrebovali nekaj dni,” so zapisali.