Recept: Tiramisu sladoled

Magazin 11. Jul 202207:00 > 09:05 0 komentarjev
sladoled
Profimedia

Tiramisu je po vsem svetu poznana italijanska sladica, narejena iz plasti, ki se ji težko upre vsak ljubitelj sladic in kave. Ime te priljubljene sladice v dobesednem prevodu pomeni ''potegni me gor''. In kaj vas lahko bolj dvigne sredi vročega poletnega dne kot slasten sladoled z dodatkom kave? Imamo odličen italijanski recept.

Za tiramisu obstajajo številni recepti, obstaja tudi veliko zgodb o tem, kdo je izumil to čudežno slaščico. Beneške kurtizane naj bi že v 15. stoletju moškim ponujale tiramisu, ki naj bi jih obdržal budne vso noč. No, veliko virov pravi, da je bil prvič narejen šele v 60. letih 20. stoletja, ponudili pa naj bi jo restavraciji v La Beccherie v Trevisu. V resnici ideja niti ni tako izvirna, saj vsi namakamo piškote v kavo, spreten kuhar pa je hitro dodal še kremo in kakav.

Kakorkoli, tiramisu je sladica, ki je osvojila ves svet, je zelo enostavna za pripravo in skoraj ni odraslega človeka, ki je ne bi maral. Zdaj lahko poskusite še domači tiramisu sladoled, ki bo všeč tudi otrokom.

Tiramisu sladoled

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 jajca
  • 250 g sladkorja
  • 750 ml mleka
  • 3 žličke instantne kave
  • 20 g kakava
  • 60 g maslenih piškotov
  • 125 ml amaretta
  • 50 g temne čokolade
  • melisa za okrasitev

Priprava:

  1. Ločite beljake od rumenjakov. Rumenjake penasto stepite s sladkorjem nad vročo vodno kopeljo. Dodajte mleko, segrejte mešanico in ji na koncu primešajte še kakav in kavo. Nato naj se ohladi.
  2. Iz beljakov stepite trd sneg in ga nežno vmešajte v jajčno kremo. Počasi prilijte amaretto, dodajte zdrobljene piškote in vse skupaj premešajte. Mešanico prelijte v kovinsko skledo in sladoled za nekaj ur postavite v zamrzovalnik, da se strdi. Postrezite ga v steklenih skodelicah in okrasite z nastrgano čokolado in meliso, po želji dodajte še nekaj lešnikov.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!