Kako se znebiti mravelj na naraven način?

Magazin 02. Jun 202310:22 0 komentarjev
mravlje v kuhinji
PROFIMEDIA

Ponujamo vam nekaj načinov, kako se mravelj iz bivališč znebiti z domačimi sredstvi. Tudi vi jih zagotovo imate.

Priden kot mravlja, pravi slovenski pregovor, ki kaže, da Slovenci drobne živali precej spoštujemo – dokler se ne pojavijo v naši hiši.

Takrat jih vidimo kot nadlogo in iščemo načine, kako se jih znebiti. Včasih je bilo to precej preprosto, uporabili smo insekticid in zadevo rešili. Zdaj smo ekološko bolj ozaveščeni, zato vemo, da to ni prav. Ponujamo vam nekaj učinkovitih nasvetov, kako marljivo nadlogo odstraniti na naravi prijazen način. Večina jih temelji na tem, da se mravlje sporazumevajo z vonjem, zato jih intenzivni vonji motijo. Koristno je, da najdete tisto mesto, na katerem mravlje vdirajo v vaš prostor, in ga posipajte ali poškropite s spodaj omenjenimi sredstvi.

Cimet

Mravlje ne marajo vonja po cimetu, zato z njim posipajte vse vogale, razpoke in poti, po katerih se mravlje gibljejo. Če boste opazili, da jih ni več, vam je uspelo. Pa še stanovanje bo prijetno dišalo.

Limonin sok

Limoninega soka ne mara nobena žival, vključno z mravljami. Če v svojem bivališču najdete mravljišče oziroma izvor, od koder prihajajo mravlje, ga polijte z limoninim sokom, prav tako pot, po kateri hodijo. Če nimate limon, lahko uporabite tudi citronsko kislino, pomešano z vodo.

Kava

Tudi intenzivni vonj kave mravlje moti. Zato z zmleto kavo posipajte prostore, na katerem opazite mravlje, podobno kot bi naredili s cimetom. Zelo verjetno je, da se bodo tem mestom v prihodnje izogibale.

Alkoholni kis

Poleg tega, da je mešanica alkoholnega kisa in vode primerna za čiščenje kuhinjskih površin, je zelo uporabna tudi za izganjanje mravelj. Tako kot vam tudi njim vonj po kisu ni preveč všeč. Z blago raztopino kisa in vode poškropite vsa kritična mesta v stanovanju ali hiši, po možnosti najdite tisto, kjer mravlje vdirajo.

Kuhinjska sol

Nekaj žlic navadne soli zmešajte z vrelo vodo, potem pa pustite, da se tekočina ohladi. Nalijte jo v plastenko z razpršilom in poškropite vse kote, vhodna vrata, okna in ostale površine, kjer se zbirajo mravlje.

Soda bikarbona

Tako kot soli tudi sode bikarbone mravlje ne prenašajo. Potrosite jo povsod, kjer opazite mravlje, in jo pustite nekaj dni. Mravlje bodo odšle, sodo pa lahko posesate ali raztopite z vodo in očistite površine.

Poleg navedenih trikov je pomembno tudi sledeče:

Stanovanje ali hišo redno čistite, sesajte in brišite površine, ki jih največkrat uporabljate. V vlažnih prostorih, kot je kopalnica, namestite naprave za odstranjevanje vlage. Sipka živila, kot sta sladkor in moka, ter sokove, sadje, zelenjavo in izdelke iz testa shranjujte v hladilniku ali zaprtih posodah. Drobtine in raztresen sladkor ali moko temeljito počistite. Ko boste mesta, na katerih se zbirajo mravlje, posipali ali poškropili z zgoraj omenjenimi sredstvi, jih ne čistite najmanj dva dni.

Morda boste postopke morali ponoviti še enkrat ali dvakrat, piše spletni portal N1 Zagreb.

Srečno!

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!