Kako si izmeriti oprsje in kupiti pravi modrček (VIDEO)

Magazin 26. Nov 202207:12 0 komentarjev

Veste, kakšna je vaša številka modrčka? In ali veste, da je verjetno napačna? Številne ženske namreč ne vedo, kako si pravilno izmeriti obseg oziroma kaj pravzaprav morajo meriti. Znak, da nosite neprimeren nedrček, je tudi, da vam je tako neudoben, da si ga doma po službi takoj slečete. Kako torej določiti pravo številko in kako za modrček skrbeti?

Študija iz leta 2008 je pokazala, da 80 odstotkov žensk nosi napačno številko modrčka. Večina naj bi nosila premajhne za svoje oprsje. Kako prepoznamo, da modrček ni pravi? Prvi znaki so zagotovo neudobje, pritisk podporne žičke, odtisi žičk pod prsmi, odtisi naramnic, lezenje modrčka po hrbtu zgoraj, uhajanje prsi …

Nekateri so lahko celo tako neudobni, da se čez dan razvije bolečina v hrbtenici ali prsnem košu. Čeprav pri drugih oblačilih posameznice večinoma znamo pravilno oceniti konfekcijsko številko, je, da bi se izognili tegobam, ki jih lahko povzroči neustrezen modrček, potrebnega več znanja.

Kako izmeriti pravilno velikost modrčka?

Klavdija Malovrh, svetovalka na oddelku ženskega spodnjega perila v veleblagovnici Nama, za N1 pojasnjuje, da je pravi modrček sestavljen iz dveh velikosti – podprsnega obsega in velikosti košarice. “Meritev podprsnega obsega opravimo tako, da merilni trak položimo tik pod prsmi in si ga ovijemo okoli telesa. Pri tem moramo paziti, da meter dovolj stisnemo in da nam ne uhaja previsoko ali prenizko. Za velikost košarice pa je treba merilni trak položiti čez sredino prsnih bradavic, ga oviti okoli prsi in pri tem seveda spet paziti, da nam ne uhaja previsoko ali nizko,” pravi.

Če dvomite o pravilnosti svojih meritev, lahko za pomoč vedno prosite v trgovini. Na oddelkih spodnjega perila je običajno na voljo tudi merilni trak, svetovalke pa bodo meritev opravile kar namesto vas. Ob tem velja še posebej poudariti, da meritev opravite vsaj enkrat na leto, saj se naša telesa spreminjajo.

GRAF
N1

Kaj pomenijo različne številke?

Tako kot vsa oblačila s konfekcijsko številko imajo tudi modrčki etikete s številkami podprsnega obsega in črkami košarice. V trgovinah ali na spletu zagotovo opazite različne velikosti, kot je prikazano na spodnji fotografiji. Na etiketah so navedene številke Evropske unije, Francije in Velike Britanije. “S temi številkami si ne belite glave, ker vse označbe praktično pomenijo isto velikost, le da so navedene v različnih merskih enotah,” opozarja Malovrh.

Ob tem je treba poudariti, da prava velikost ni edino merilo za izbiro spodnjega perila. Pomembna sta tudi njegova oblika in namen. “Razlike v modelih modrčkov se lahko odražajo v velikosti košaric. Pri bolj oblazinjenih modrčkih (push up, op. a.) ni nujno, da bo velikost enaka kot pri manj podloženih. Ker so ti praviloma globlji, je zato potrebna manjša košarica. Je pa to odvisno od modela modrčka, prsi … Ravno zato stranko povabimo na pomerjanje, saj le tako lahko ocenimo, kakšna velikost je primerna za njene prsi oziroma ji lahko predlagamo izbiro drugega modela,” dodaja Malovrh.

modrc
PROFIMEDIA

So dražji nedrčki res kakovostnejši?

Številne ženske lastno udobje pogostokrat spregledajo za cenejši modrček, saj praviloma velja, da so kakovostnejši dražji. “To je večna dilema. Ali je bolje denar vložiti v dva res dobra modrčka ali kupiti več cenejših? Kvalitetni modrčki so zagotovo velika naložba, verjamem pa, da se vanje obrestuje vložiti. Sploh pri ženskah, ki imajo močnejše prsi, saj sta dobra opora in ustrezna širina naramnic ključna za udobje … Seveda pa je nakup modrčka stvar posameznice. Če se modrčka hitro naveličate in ga radi hitro zamenjate, je zagotovo primernejše kupovati cenejše modele,” pojasnjuje Malovrh.

Dodaja, da naj bo barva modrčka skladna z oblačili. “Prepričanje, da bel modrček spada pod tanka, svetlejša oblačila, kot so srajce oziroma majice, je zmotno. Za takšne kombinacije priporočam gladek modrček v kožni barvi, odtenek naj bo skladen s tenom vaše kože,” še svetuje.

Pravi modrček pa zahteva tudi pravo nego. Nekatere posameznice določene modrčke tako rade nosijo, da jih perejo le redkokdaj, saj jih je strah, da bi jih s tem uničile. Da bi ta čim dlje ostal kot nov, svetovalka za spodnje perilo priporoča uporabo vrečk za pranje. “Modrčke je najbolje prati v programu občutljivega perila, na manjši centrifugi, prav tako odsvetujem uporabo mehčalca, saj ta škoduje elastanu, ki je prisoten pri večini modrčkov. Modrčke, še posebej pa čipkastih, naj se ne meša z oblačili z ostrimi detajli, kot so zakovice in zadrge, saj bi lahko potencialno poškodovali čipko,” za konec še doda Malovrh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!