Kje v Evropi je najboljše živeti po upokojitvi? Tujci so jasni: v Sloveniji

Magazin 26. Nov 202219:12 10 komentarjev
Ljubljana
Profimedia

Več potovalnih blogov in spletnih strani objavlja sezname evropskih držav ali mest, v katerih se je najbolje upokojiti oziroma preživljati obdobje življenja po upokojitvi. Slovenija se je znašla na skoraj vseh, na enem od njih pa je od 50 držav, ki so na njem, zasedla celo prvo mesto.

Blog Enjoy Travel je objavil seznam 50 držav v Evropi, v katerih se je najbolje upokojiti. Kriterije, ki jih je pri tem upošteval, so na primer cena življenjskih stroškov, kakovost bivanja, težavnost postopka pridobivanja vizuma ali dovoljenja za bivanje, cene najemnin in restavracij. Ob tem je upošteval tudi vreme, zdravstveno oskrbo, jezikovne ovire in prostočasne dejavnosti.

Na vrhu seznama se je znašla prav Slovenija.

Kot razloge, zakaj se je pri nas najlepše upokojiti, je blog navedel čudovito okolje: gozdove, alpske vasice in barvito prestolnico, v katerih bodo upokojenci vedno lahko nekaj počeli. Izpostavil je še precej nizke stroške bivanja in visoko kakovost življenja, prav tako po njegovih besedah ni težko pridobiti dovoljenja za bivanje. K zmagi Slovenije je pripomoglo še široko znanje angleščine med prebivalci in zmerno podnebje z vročimi poletji.

Upokojitev v Sloveniji visoko kotira tudi v ameriških medijih: U.S. News je Slovenijo uvrstil na seznam desetih najprimernejših krajev za upokojitev v Evropi. Zapisal je, da ima Slovenija enostaven dostop do plaž in smučišč, da Ljubljano odlikujejo vse prednosti življenja v 21. stoletju, hkrati pa obdrži čar malega mesta. Kot privlačno za upokojence je izpostavil tudi ljubljansko tržnico.

Portal Travel + Leisure, ki je Slovenijo uvrstil med najboljših devet destinacij za upokojitev, je za privlačne označil dolgo zgodovino pridelovanja vina, bogato kulturno dediščino, zdravilišča, igralnice, plaže, smučišča, igrišča za golf, jezera in gore. Dodal je še, da je cena življenja v Sloveniji za kar 41 odstotkov nižja kot v New Yorku, selitev pa z birokratskega vidika ni prenaporna.

Euronews.com je medtem na vrh svoje lestvice postavil našo južno sosedo Hrvaško, predvsem zaradi nizkih življenjskih stroškov v primerjavi z Veliko Britanijo, v kateri je bila raziskava narejena. V zadnjem letu je v Veliki Britaniji namreč spletno iskanje fraze “najboljša država za upokojitev zunaj Združenega kraljestva” poskočilo za več kot 90 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje