Koliko spanja v resnici potrebujete?

Magazin 26. Okt 202121:57
Spanje
Profimedia

Kakovosten spanec je izjemno pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Posledice neprespane noči lahko občutimo ves dan, kronično pomanjkanje spanja pa lahko poruši ravnovesje v telesu in vodi v zdravstvene težave.

Povprečen odrasel človek prespi kar tretjino življenja. To se morda zdi veliko, vendar je treba vedeti, da sta naše telo in um med spanjem zelo zaposlena, saj med spanjem potekajo procesi duševne in telesne regeneracije. A strokovnjaki pravijo, da ni pomembna samo količina spanja, ampak tudi, kako kakovostne so različne faze spanja. Med njim namreč prehajamo več stopenj, in te stopnje vključujejo zaspanost, lahek spanec, zmeren do globok spanec, najgloblji spanec in sanje (vir).

Koliko ur je zares dovolj?

Količina spanca, ki ga potrebujemo, se spreminja vse življenje. Dojenček tako lahko spi do 17 ur dnevno, starejši ljudje pa le sedem ur ali celo manj. Splošne smernice pravijo, da naj bi odrasli od 18. do 65. leta potrebovali od sedem do devet ur spanja, nad 65 let pa sedem do osem ur. Vendar se število ur lahko razlikuje tudi znotraj starostne skupine. Če se zjutraj zbudimo spočiti, sveži in imamo dovolj energije, potem so to znaki, da smo dobro spali. Če se zbujamo utrujeni, težko vstanemo in imamo težave z zbranostjo, pa kaže, da naš spanec ni bil dovolj kakovosten. Strokovnjaki pravijo, da sicer lahko spimo tudi osem ali več ur na noč, a če je naša faza najglobljega spanca prekratka, se lahko še vedno zbudimo nespočiti (vir).

Profimedia

Ali smo dovolj spali, nam lahko pomagajo odgovori in analiza spodnjih vprašanj:

  • Se počutite spočiti?
  • Čez dan večkrat začutite zaspanost?
  • Ali čez dan večkrat pomislite, da bi povečali energijo s kavo ali celo drugim poživilom?
  • Ali kdo od bližnjih večkrat pove, da ste videti utrujeno?
  • Vam oseba, s katero si delite posteljo, pove, da opaža, da imate težave s spanjem?

Posledice daljših težav s spanjem so: razdražljivost, nihanje razpoloženja, zmanjšana produktivnost in težave s pozornostjo, povečan apetiti, težave s kožo itn. (vir).

Razlogov za slab spanec je lahko sicer več, med drugim tudi prekomerna uporaba telefona ali gledanje televizije tik pred spanjem. Možen vzrok so lahko tudi skrbi, preobremenjenost in pretirano razmišljanje o prihajajočih opravkih. Prav tako spanje lahko ovira uživanje nezdrave hrane. Vzrok za slab spanec pa je lahko prav tako pomanjkanje spalne rutine. V primeru suma na resnejše težave se vsekakor posvetujte s strokovnjakom.

Komentari

Vaš komentar