Kranj je izbran za evropsko destinacijo odličnosti leta 2023

Magazin 14. Nov 202208:00
evropska destinacija odličnosti - kranj
Profimedia

Evropska komisija je razglasila evropsko destinacijo odličnosti za leto 2023 za njeno pionirsko delo na področju trajnostnega turizma.

Kranj je bil po zasedanju evropske žirije 9. novembra v Bruslju izbran za zmagovalca natečaja Evropska destinacija odličnosti (EDEN) za leto 2023. Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, od katerih so bile tri v ožjem izboru povabljene, da svoje kandidature predstavijo pred evropsko žirijo. Kranj je žirijo navdušil ne le z izjemnimi dosežki na področju trajnostnega turizma, ampak tudi z zanimivim programom dejavnosti, ki jih namerava izvajati v letu 2023. Prav tako je mesto izstopalo kot vzor drugim destinacijam.

evropska destinacija odličnosti - kranj
Profimedia

Evropske destinacije odličnosti so pobuda Evropske unije, ki jo izvaja Evropska komisija. Cilj pobude je prepoznati in nagraditi manjše destinacije, ki imajo vzpostavljene uspešne strategije za spodbujanje trajnostnega turizma s praksami zelenega prehoda. Natečaj temelji na načelu spodbujanja razvoja trajnostnega turizma na določenih destinacijah, kar zagotavlja novo vrednost gospodarstvu, planetu in ljudem.

evropska destinacija odličnosti - kranj
Profimedia

Kranj bo predstavljen kot pionir trajnostnega turizma, ki je zavezan ciljem evropskega zelenega dogovora in poti prehoda, kot jih je določila Evropska komisija. Poleg tega se bo zmagovalec natečaja Evropska destinacija odličnosti promoviral kot vzor za trajnostne turistične prakse v Evropi in bo vse leto deležen podpore pri prireditvah, namenjenih promociji Kranja, in njegovih najboljših praksah na področju trajnostnega turizma. Evropske destinacije odličnosti bodo dobile pomembno vlogo pri oblikovanju prihodnosti trajnostnega turizma za prihodnost evropske turistične industrije in bodo aktivno sodelovale pri ustvarjanju pomembnega vpliva na mednarodnem prizorišču.

evropska destinacija odličnosti - kranj
Profimedia

Od leta 2007 Evropska komisija podpira države članice EU in druge države, ki sodelujejo v programu COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises), ter nagrajuje netradicionalne, nastajajoče trajnostne turistične destinacije v Evropi z nagrado Evropska destinacija odličnosti (EDEN). Ta ukrep je bil namenjen spodbujanju modelov vodenja trajnostnih turističnih destinacij po vsej Evropi z izbiranjem in promocijo destinacij EDEN. Do danes je to nagrado v okviru različnih letnih tem prejelo 176 destinacij v 27 različnih državah.

evropska destinacija odličnosti, kranj
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.