Na naslovnici nemškega Vogua bo 102-letnica, ki je preživela holokavst

Magazin 19. Jun 202407:50 2 komentarja
Margot Friedländer
Foto: PROFIMEDIA

Na naslovnici nemške izdaje modne revije Vogue za julij in avgust bo ovekovečena 102-letna Margot Friedländer, ki je preživela holokavst. Friedländer je znana po tem, da si že več let prizadeva, da ne bi pozabili grozot holokavsta. Dvojna izdaja bo izšla 22. junija. Nosilna tema poletne številke revije bo ljubezen.

Z naslovnico želi revija Vogue izkazati čast Margot Friedländer, ki je preživela holokavst. Na naslovnici dvojne številke bo 102-letnica v rdečem plašču, so sporočili iz nemške izdaje revije.

Člani uredništva revije so se za večstranski portret s Friedländer srečali štirikrat. Z njo so tudi spregovorili o grozotah nacionalsocializma, njeni vrnitvi v Nemčijo in njenih prizadevanjih kot preživeli holokavst.

“Na naslovnici te številke bo najbolj pozitivna oseba, kar jih poznam,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala glavna urednica nemške izdaje Voguea Kerstin Weng. “Številni jo poznajo kot osebo, ki je preživela holokavst, a ni preživela le nacistov, ampak tudi izdajo in izgubo. Ima vse razloge za zagrenjenost, a ostaja odprta in se ne pusti zvleči na nobeno stran”, je še dodala.

Friedländer je ena redkih še živih prič preganjanja in umorov Judov v času nacizma. Za svoje delo proti pozabi nacističnih zločinov je prejela že več nagrad, vključno z nemškim redom za zasluge. O njej so posneli tudi dokumentarni film z naslovom Don’t Call It Heimweh (Ne recite temu domotožje). Film z letnico 2004 je režiral nemški filmski ustvarjalec Thomas Halaczinsky.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje