Najstarejša manekenka ima 91 let in še vedno hodi po modnih brveh

Magazin 13. Okt 202214:45
Carmen Dell'Orefice
Foto: Profimedia

Carmen Dell'Orefice je bila stara komaj 13 let, ko so jo "odkrili" na avtobusu na 57. ulici v New Yorku. Bila je na poti k uram baleta. In danes, pri 91 letih, je še vedno del modnega sveta …

Carmen Dell’Orefice je torej manekenka z najdaljšim stažem v zgodovini. Bila je zelo bistra deklica, ki se je rodila v zelo revni družini s špartansko vzgojo. Že zgodaj je morala delati, da je lahko finančno pomagala družini. Imela je veliko srečo, da so jo odkrili. Na prvo fotografiranje za revijo Vogue je prišla kar na rolerjih in s svojim kokeršpanjelom na povodcu. Na snemanju so jo pričakali slavni fotografi Irving Penn, Cecil Beaton in John Rawlings. Zanjo je bila to priložnost, da se transformira v odraslo osebo, vse je sprejemala kot igro. Za fotografe pa je bila naključno odkritje mladega talenta. Štirikrat je bila dekle z naslovnice, čeprav pravi, da je planila v jok, ko je zagledala svojo prvo naslovnico na kiosku. “Videti sem bila kot deček,” je dejala. “Toda to je bila lekcija. Takrat sem začela ločevati pravo sebe od Carmen na naslovnicah.” Carmen je bila model, preden je modeliranje postalo strukturiran poklic z limuzinami in agenti. Ni vedela, da je del zgodovine v nastajanju, niti ni vedela, da je glamurozna – bila je le najstnica, ki se je zabavala.

Carmen Dell0'Orefice
Profimedia – Carmen Dell’Orefice aprila na dogodku v Miamiju.

Od takrat je minilo že veliko let, ona pa se še vedno zabava in ni izgubila prav nič svoje naravne skromnosti. O svoji karieri govori na pravi način, za svoje dosežke si nikoli ne pripisuje zaslug. Pravi, da so za njen uspeh krivi mama in fotografi. Čez dan je hodila na slikanja in avdicije, ponoči je z mamo šivala in opravljala druga dela. Leta 1947 so njen honorar dvignili na 10 do 25 dolarjev na uro. Oktobra istega leta se je s komaj 16 leti pojavila na naslovnici revije Vogue, nato je postala obraz revije Harper’s Bazaar, leta 1960 pa jo je fotografiral Melvin Sokolski.

Carmen Dell'Orefice, Beverly Johnson
Profimedia – Carmen Dell’Orefice in Beverly Johnson julija letos v Los Angelesu.

Po drugi poroki leta 1959 se je umaknila iz manekenstva, po tretji ločitvi pa spet vrnila na brvi. Prejela je tudi častni doktorat univerze za umetnost v Londonu kot priznanje za njen prispevek k modni industriji. Od svoje vrnitve se je Dell’Orefice pojavila v kampanjah za najbolj znane modne hiše in se sprehodila po pisti za hiše Anna Sui, Stephane Rolland, Thierry Mugler in Guo Pei. ”V zadnjih 25 letih sem imela več naslovnic revij, kot sem jih imela v celotni dolgi karieri,” je povedala leta 2015 in nadaljevala s prikazovanjem mlajšim generacijam, kako biti vrhunska manekenka na modnih pistah.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.