5 načinov, kako premagati stres v vsakdanjem življenju

Navdih 21. Jan 202405:10 0 komentarjev
kako premagati stres
Foto: PROFIMEDIA

Življenje v hitrem tempu, polnem zahtev in izzivov, lahko pripelje do stresa, ki negativno vpliva na naše fizično in čustveno počutje. Vendar obstaja več načinov, kako se lahko učinkovito spopadamo s stresom in ohranjamo dobro počutje.

Stres je naraven odziv na situacije z visokimi tveganji ali nepredvidljive okoliščine. Vendar vztrajno visoka raven stresa lahko vodi do različnih zdravstvenih težav, kot so povišan krvni tlak, depresija in anksioznost, je za CNN pojasnila Leana Wen, zdravnica urgentne medicine ter gostujoča profesorica zdravstvene politike in upravljanja na fakulteti za javno zdravje Milken Institute Univerze George Washington.

Klinična psihologinja Karmel Choi, docentka psihologije na harvardski medicinski fakulteti v Bostonu, pa je dodala, da se stres lahko izrazi tudi kot frustracija ali jeza, kar lahko vpliva na naše medosebne odnose.

Monica Vermani, klinična psihologinja iz Toronta in avtorica knjige A Deeper Wellness: Conquering Stress, Mood, Anxiety and Traumas, pa je poudarila, da sreča ali obvladovanje stresa izhajata iz občutka ravnotežja in sposobnosti spopadanja s težavami, ki včasih precej obremenijo našo energijo.

“Če želimo bolje obvladovati stres, moramo povečati raven energije in se naučiti spopadati z vsem, kar nam življenje prinaša,” je še dodala Vermani.

Pri tem nam lahko pomaga spodnjih pet postopkov.

Igra

Ko se razvijamo in stopamo v odraslost, se soočamo z realnostjo življenja, a zaradi tega se nam ni treba odpovedati radosti igre iz otroških let. Nasprotno, ohranjanje igrivosti v odrasli dobi ima ključno vlogo pri obvladovanju stresa ter izboljšanju splošnega zadovoljstva z življenjem.

Marca 2013 je bila objavljena raziskava, v kateri je sodelovalo skoraj 900 univerzitetnih študentov. Ugotovila je, da so tisti, ki so bili bolj razigrani, doživljali nižjo stopnjo stresa v primerjavi s tistimi, ki so bili manj igrivi. Poleg tega so razigrani študenti pogosteje uporabljali zdrave načine spoprijemanja s stresom, medtem ko so manj razigrani študenti pogosteje izbirali strategije, kot je izogibanje ali bežanje pred težavami, da bi izboljšali svoje počutje.

Od vas je torej odvisno, kako boste igro vključili v svoje življenje. Ali pogrešate kakšne dejavnosti iz otroštva? Ste se lotili novega hobija, a si zanj še niste vzeli časa? Ko to ugotovite, poskrbite, da boste v svojem urniku redno našli prostor za igro.

Igre s kartami
Foto: Profimedia

Nenavadno je lahko koristno

Morda se zdi nenavadno, a počitek pred televizorjem včasih deluje kot učinkovit način za zmanjšanje stresa, kljub mišljenju, da bi to lahko negativno vplivalo na naše zdravje.

Victoria Garfield je za CNN povedala, da so za ljudi, ki jim je meditacijo ali druge prakse čuječnosti težko izvajati, koristne prostočasne dejavnosti, kot je poležavanje na kavču. Poskrbite le, da se izognete gledanju televizije eno uro pred spanjem, da to ne bi vplivalo na kakovost spanja, ki igra pomembno vlogo pri obvladovanju stresa.

poležavanje pred televizijo je lahko koristno
Foto: Profimedia

Vzdihovanje

Morda se sliši nekoliko neobičajno in se sprašujete, kakšno povezavo ima to s stresom. Verjetno menite, da ima vzdihovanje negativen odziv na stres, a januarja objavljena študija kaže drugače.

Med vsemi obravnavanimi tehnikami dihanja in meditacije se je kot najbolj koristna izkazala ena vrsta dihanja – ciklično vzdihovanje. Tega izvajate tako, da počasi vdihnete skozi nos, dokler se pljuča ne napolnijo do polovice, se za kratek čas ustavite, ponovno vdihnete, da se pljuča popolnoma napolnijo, in nato počasi izdihnete skozi usta.

David Spiegel, avtor študije, je za CNN povedal: “Ciklično vzdihovanje je precej hiter način, da se umirimo. Veliko ljudi lahko to naredi približno trikrat zapored in takoj opazi olajšanje tesnobe in stresa.”

Meditacija proti stresu
Foto: Profimedia

Postopno sproščanje mišic

Progresivna mišična sprostitev je tehnika sproščanja, ki vključuje sistematično napetost in sprostitev različnih mišičnih skupin v telesu. Cilj te tehnike je zmanjšanje napetosti v telesu in s tem tudi zmanjšanje stresa.

Postopek progresivne mišične sprostitve vključuje naslednje korake: začnite tako, da sedite ali ležite na udobnem mestu. Sprostite svoje ramenske mišice in zadihajte globoko.

Osredotočite se na eno mišično skupino, na primer roke. Močno stisnite pesti in napnite roke za nekaj sekund (približno 5–10 sekund).

Po napetosti sledi sprostitev. Sprostite pesti in roke. Bodite pozorni na občutek sprostitve in se osredotočite na to mišično skupino. Podobno kot pravilno dihanje nam mišična relaksacija omogoča, da ponovno dobimo občutek nadzora nad lastnim telesom. Ponovite postopek napetosti in sprostitve za vsako mišično skupino.

Med izvajanjem progresivne mišične sprostitve ohranjajte globoko in počasno dihanje. Osredotočite se na dihanje, da dodatno povečate občutek sprostitve.

Izražajte hvaležnost

Raziskave so pokazale, da izražanje hvaležnosti zmanjšuje občutek stresa in izboljšuje razpoloženje tudi v težkih okoliščinah. To lahko počnete na različne načine, na primer tako, da si vsak večer pred spanjem zapišete nekaj stvari v dnevnik hvaležnosti ali pa si v telefonu ustvarite album s fotografijami, na katerih je ujet vam ljubi trenutek. V album lahko vključite fotografije, kot so fotografije ljubljenih oseb, dosežkov, čudovitih sončnih zahodov. Ko se znajdete v stresnih trenutkih, poglejte te fotografije, namesto da se osredotočate na trenutne težave ali primerjate svoje življenje z življenjem drugih.

“Stres nam zoži fokus in onemogoči zavedanje vsega dobrega v življenju,” je povedala Choi.

pisanje z levo roko, levičarstvo, levičarka
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!