Zakaj v jedi sploh dodamo lovorjev list?

Navdih 10. Dec 202307:34 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Lovorjevi listi so stalnica v naših omarah z začimbami. Pogosto jih vržemo v enolončnice in juhe, vendar ali so zgolj kulinarični slepi potniki ali morda nekakšni skrivni agenti, ki izboljšajo okus vseh jedi? So res obvezna sestavina kuharskih mojstrovin ali lahko okusno jed skuhamo tudi brez njih?

Če ste kdaj, ko je v kuharskem receptu pisalo, da jedi dodajte lovorjev list, nonšalantno skomignili z rameni in se odločili, da ga ignorirate, ne poznate vseh skrivnosti te začimbe.

Morda bi morali temu temno zelenemu listu vseeno nameniti malo več pozornosti, saj bi tako odkrili, da lahko vašo jed dvigne na višji nivo, piše spletna stran Lifesavvy.

Lovorjevi listi bodo vaši začimbni mešanici, ki ste jo pri kuhanju že uporabili, izboljšali okus in dodali nekakšno toplino. Njihov namen je namreč izboljšati tisto, kar je že tam, torej pomagati drugim sestavinam, da zasijejo. Na kratko: poskrbeli boste, da jed ne bo pusta.

Lovorjevi listi imajo namreč poseben okus. Predstavljajte si mešanico svojih najljubših zelišč – kanček timijana in ščepec kanček origana – nato pa temu dodajte še nepričakovano esenco poprove mete in bora. Lifesavvy piše, da so lovorjevi listi kot subtilen zeliščni objem, ki v vašo jed vnese nekoliko lahkotnosti. Odlično se obnesejo v omakah za testenine, v juhah, enolončnicah in vsem sočnem.

Foto: PROFIMEDIA

Vse, kar morate storiti, je, da lovorjev list ali pa nekaj njih vržete v posodo. Ne glede na to, ali pripravljate juho, krepko enolončnico ali pa bogato omako za testenine, ti listi med kuhanjem tiho sproščajo svojo zeliščno čarobnost in vašo kreacijo prepojijo s svojo nežno in aromatično esenco.

Blestijo predvsem v tistih jedeh, ki se počasi kuhajo in dušijo več ur. Dlje, kot jih lahko namakate in mešate z drugimi sestavinami, bolj se bo razvil njihov aromatičen okus.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!