Nenavaden umik: Ste že slišali za oddihe v popolni temi?

Navdih 11. Apr 202308:45
oddih v temi
Profimedia

Umik v temi je duhovni umik v prostoru, kjer je popolnoma odsotna svetloba, kar je napredna praksa v linijah Dzogchen in Kalachakra tibetanskega budizma in religiji Bön. Za človeka ima lahko številne pozitivne učinke.

Oddih v temi je neprimerljivo doživetje v intenzivni osamljenosti, v katerem je praktikant prikrajšan za vse svetlobe in čutne motnje ter se tako potopi v globoko pričevalno zavedanje uma in na koncu izkusi zaznavanje notranje svetlobe zavesti. Umik v popolni temi je praksa, ki je skupna številnim starodavnim in sodobnim duhovnim tradicijam po vsem svetu. Od menihov in lam v Tibetu do Kogi Mamos v Kolumbiji; starim Egipčanom in mistikom Francije 15. stoletja so nekajdnevni oddihi v temi zagotovili razodetje in osvetlitev neštetim praktikantom, ki so iskali notranjo luč. Gre za tehnike, ki vodijo do izkušenj spontano nastajajočih vizualnih izkušenj, ki naj bi se zgodile brez namernega napora ali konceptualne domišljije in se pojavijo pred praktikovimi očmi. Sistem Kalacakre na primer pravi: jogiju naročite, naj preživi daljša obdobja, bodisi strmeč v prazno nebo, ali prebiva v temni sobi, posebej pripravljeni, da zavira vso svetlobo. Oboje je oblika senzorične deprivacije in ima za posledico niz nestrukturiranih pojavov svetlobe, kot so iskre, kresničke in tako naprej, ki se na koncu združijo v vizijo božanstev ali pojav svetleče boginje, znane kot Veliki pečat.

oddih v temi
Profimedia

Danes ne gre več za starodavno prakso, temveč so jo na mnogo koncih sveta prenesli v sodobne resorte, kjer je poudarek na osebnostnem razvoju, velnesu, duhovnosti in jogi. Kaj je v temi tako fascinantnega, da se številni navdušenci nad meditacijo odločajo za takšne oddihe? Je to skrivnost neznanega? Je to, da se moraš v celoti soočiti s seboj? Ali je to radovednost biti sam s seboj brez kakršnihkoli motenj?

oddih v temi
Profimedia

Poleg tega, kar je že znano kot koristi umika v temo, kot so zdravljenje travm in izkušenj ob smrti, je izkušnja predvsem vabilo, da opustite pričakovanja do tega, kar mislite, da veste o temi, in pustite, da se izkušnja odvije sama, saj je za vsakega udeleženca drugačna. Koristi takšnega umika so predvsem umirjanje uma, neverjeten počitek za telo ter podpora lastnega naravnega pomlajevanja. Meditacija v temi naravno stimulira žlezo epifizo, s čimer poveča jasnost in razsodnost.

oddih v temi
Profimedia

Takšna napredna praksa seveda zahteva vašo popolno predanost in predhodne izkušnje z meditacijo. V temi ni substanc, rastlinskih zdravil, ni tobaka, mamil, kave. Organizatorji takšnih izkušenj se običajno potrudijo, da ustvarijo prostor, v katerem bo udeleženec takšno prakso seveda zdržal. Poskrbljeno je za vse zunanje potrebe in skrbi, da se lahko osredotoči na svoj notranji svet. Pri tem je enako pomembna kot sam umik v temo tudi integracija – na intenzivno izkušnjo se je pred tem treba tako fizično kot psihično pripraviti.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.