Odlična in preprosta enolončnica: sploh ne boste opazili, da je brez mesa

Navdih 05. Apr 202405:07 0 komentarjev
Dobara
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Osnovo enolončnice sestavljajo beljakovinski viri rastlinskega izvora, kot so bob, čičerika in/ali fižol, ki se kombinirajo s severnoafriško pasto iz pekoče paprike, imenovano harrisa.

Dobara je priljubljena vegetarijanska enolončnica iz regije Biskra v Alžiriji. Narejena je iz vsakdanjih sestavin, ki jih je mogoče najti skoraj v vsaki trgovini.

Osnovo enolončnice sestavljajo beljakovinski viri rastlinskega izvora, kot so bob, čičerika in/ali fižol, ki se kombinirajo s severnoafriško pasto iz pekoče paprike, harriso.

Dobara je idealna za ljubitelje pekoče hrane, saj okus harrise še popestrita črni poper in feferon. Pri serviranju kuhane stročnice združimo s svežo salso na osnovi paradižnika, česna in koriandrovih listov.

Sestavine:

300 g suhe čičerike

5 do 6 žlic oljčnega olja

5 do 6 strokov česna

2 paradižnika

2 čajni žlički koriandra v prahu

2 čajni žlički mlete kumine

1 limona

1 majhna čebula

1 feferon

1 lovorov list

1 žlica paradižnikovega koncentrata

1 čajna žlička mlete paprike v prahu

½ žlice harissa paste

sol in poper po želji

pest svežih koriandrovih listov

topla voda po potrebi

Priprava:

Suho čičeriko večer pred pripravo jedi namočimo v vodo. Naslednje jutro čičeriko odcedimo.

V večjem loncu segrejemo eno žlico olivnega olja in na njem prepražimo na drobno sesekljano čebulo.

Dodamo dva sesekljana stroka česna, sol, poper, eno žličko mlete kumine in koriander.

Nato dodamo namočeno čičeriko in lovorov list. Vse skupaj mešamo približno eno minuto, nato prelijemo z litrom vrele vode.

Ko tekočina zavre, zmanjšamo temperaturo in čičeriko kuhamo približno 30 do 45 minut. Po potrebi med kuhanjem dolijemo še vročo vodo. Ko je kuhana, mora čičerika plavati v tekočini.

Pripravite salso: zmešajte drobno narezan paradižnik, feferon, liste koriandra in tri do štiri stroke česna.

Salsi dodamo harissa pasto, paradižnikov koncentrat, sol in poper ter po eno žličko mlete kumine in koriandra ter mleto papriko. Dobro premešamo. Prelijemo s štirimi do petimi žlicami olivnega olja.

Enolončnico postrežemo tako, da na krožnik damo dve do tri skodelice kuhane čičerike z vodo, nato dodamo eno žlico pripravljene salse (ali več, če imate radi pekočo hrano), ter premešamo.

Na krožnik dodamo še nariban svež paradižnik, rezine limone in koriandrove liste z domačim kruhom. Pa dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!