Veste, kaj je primerno obleči za razgovor za službo?

Navdih 28. Apr 202315:30 komentar
razgovor za službo
Profimedia

Ko se pripravljate na razgovor za službo, vam lahko prava oblačila pomagajo, da se počutite udobno in samozavestno. Medtem ko lahko vodja zaposlovanja z vami opravi razgovor na podlagi vaših izkušenj in informacij v vlogi za prijavo, vam lahko primerno oblačilo pomaga narediti dober prvi vtis. Razumevanje, kako se obleči, vam lahko pomaga pokazati svojo strokovnost in pripravljenost.

Izbira pravih oblačil vam lahko pomaga, da se na razgovoru za službo počutite samozavestni in profesionalni. Da bi izbrali kar najboljši videz, pa se morate najprej dobro pripraviti.

Preden izberete oblačila, preverite kodeks oblačenja podjetja. Ko se pripravljate na razgovor, razmislite o kodeksu oblačenja podjetja, da izveste več o njihovih pričakovanjih. Tudi če je njihov kodeks oblačenja ležeren, vam bo morda koristilo, če boste videti bolj profesionalni, kot zahteva delodajalec.

Izberite oblačila, ki ustrezajo podnebju in letnemu času. Na primer, morda ne boste želeli nositi sandalov, če zunaj sneži, ali nositi volnenega plašča v poletni vročini. Preden vstopite v podjetje tudi preverite svoj videz – morda se na oblačilih nahajajo dlake hišnih ljubljenčkov ali kakršne koli opazne napake.

Drug način, da zagotovite, da boste za intervju izgledali profesionalno, je, da preverite, ali so na vaših oblačilih luknje ali madeži. Prepričajte se tudi, da so oblačila oglajena in brez gub. Ne glede na to, kaj se boste odločili obleči na razgovor, je dobro, da svoja oblačila pred srečanjem z bodočim delodajalcem dobro zlikate. Tako lahko pokažete, da ste si vzeli čas za pripravo na razgovor in da vam je mar za vaš videz na delovnem mestu.

Večer pred razgovorom razmislite o tem, da bi obleko, ki jo nameravate nositi, položili ali obesili. To vam lahko pomaga prihraniti čas in vam omogoči, da skupaj pregledate vsa oblačila, da se prepričate, da se ujemajo in ustrezajo vlogi, za katero se prijavljate. In ne pozabite, bodite to, kar ste. Razgovor lahko uporabite kot priložnost, da pokažete svojo osebnost in vodji zaposlovanja pokažete več o sebi, kot je navedeno v dokumentih vaše prijave. Na primer, če imate radi drzne barve, se lahko odločite, da z nevtralnimi hlačami nosite majico svetle barve.

razgovor za službo
Profimedia

Ker ste najprej raziskali podjetje, bi že morali imeti občutek za delovno mesto in kakšna stopnja formalnosti je primerna. Oglejte si fotografije na njihovih družbenih omrežjih, da dobite občutek, kaj ljudje nosijo v pisarni. Ko niste prepričani, je dobro obleči nekaj čistega in profesionalnega.

Za bolj ležerna delovna mesta je primerna priložnostna obleka profesionalnega videza, ki sestavlja temne kavbojke ali hlače, bluzo, srajco na gumbe ali polo majico, krilo ali obleko do kolen, jopico, ravne čevlje ali pete, za moške pa zaprte čevlje ki so urejeni in čisti. Nakit lahko dopolnjuje obleko, čeprav bi se nakitu morda raje izognili, če se običajno ne uredite z njim, saj je to lahko moteče.

razgovor za službo
Profimedia

Morda se boste želeli obleči nekoliko bolj uglajeno za poslovno priložnostno okolje, še posebej, če se prijavljate za vlogo, ki se sooča s strankami. Takšen videz za razgovor zahteva: črne ali mornarske elegantne hlače, črno ali mornarsko modro obleko, obleko do kolen ali oprijeto krilo, srajco ali bluzo na gumbe, jopico ali jakno (blazer je neobvezen), ravne čevlje, pete, oxfordke ali loaferje.

Pasovi in kravate so neobvezni, nakit, ki dopolnjuje obleko, pa naj ne bo preveč drzen.

razgovor za službo
Profimedia

Za uradno delovno mesto se lahko oblečete še bolj formalno. Razgovor za službo v poslovnem okolju zahteva sledeč kodeks: obleko temne barve, krojeno obleko z ujemajočim se suknjičem oz. kostim, krilo do kolen z ujemajočim se suknjičem, hlače, srajco ali bluzo na gumbe in suknjič, kravato, zaprte čevlje, ravne čevlje ali pete in klasičen nakit, ki dopolnjuje obleko, a ni drzen.

razgovor za službo
Profimedia

Poleg kodeksa oblačenja upoštevajte še nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali zagotoviti, da boste med razgovorom za službo naredili dober vtis. Kot del priprave na razgovor poskrbite za lepo torbo, v kateri boste shranili svoje življenjepise, skupaj z zvezkom in pisalom. Raziščite, koliko časa traja, da pridete do lokacije razgovora in pridite 15 minut prej.

Utišajte mobilni telefon, da se izognete motnjam med razgovorom. Nosite primerna ličila. Naj bo ličenje profesionalno in ne bodite preveč drzni. Še vedno lahko pokažete svojo osebnost, vendar naj bo ličenje primerno za delovno mesto. Naj bodo lasje preprosti in če je mogoče, naj bodo pričeska, ki vam ne bo prišla na obraz, da se las/obraza ne dotikate nenehno. Izogibajte se močni kolonjski vodi ali parfumu.

Upoštevajte svojo higieno in se poskusite urediti pred intervjujem. Če uporabljate parfum ali kolonjsko vodo, bodite pozorni na količino, ki jo nanesete, da ne boste imeli preveč močnega vonja. Premočna kolonjska voda ali parfum lahko odvrne pozornost vodje zaposlitve in vpliva na njegovo sposobnost, da se osredotoči na vaše poverilnice in kandidaturo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.