Veste, katero rožo podariti za valentinovo in katero za materinski dan?

Navdih 10. Feb 202316:00
Rože
Profimedia

Rože so vedno dobra izbira za izražanje pozornosti, pa naj gre za rojstni dan ali obletnico poroke ali pač navaden, lep dan. A naj vam pomagamo, da z izbiro ne boste udarili mimo, saj so valentinovo, 8. marec in materinski dan že za ovinkom.

Obletnica poroke ali zveze

Ne morete zgrešiti, če boste podarili rdeče ali rožnate vrtnice. Lahko pa za okroglo obletnico podarite posebno rožo: za 5. obletnico se podarijo marjetice, za 10. narcise, za 15. vrtnice, za 20. astre (grško zvezda), za 25. iris in za 30. obletnico lilije.

Vrtnice
Fotografija je simbolična/PROFIMEDIA

Rojstni dan

Katerakoli cvetlica, samo da je svetlih in pisanih barv, saj gre za vesel dogodek. Obstaja pa tudi koledarček, ki gre takole. Januarja se podarijo nageljni, februarja vijolice, marca narcise, aprila marjetice, maja lilije, junija vrtnice, julija ostrožnik (delfinije), avgusta gladiole, septembra astre, oktobra vrtni ognjič, novembra krizanteme in decembra božična zvezda.

lilije šopek
Profimedia

Valentinovo

Za dan zaljubljencev se podarjajo vrtnice v vseh odtenkih rdeče barve. Lahko šopek rdečih (ljubezen), rožnatih (eleganca) ter rumenih (radost). Izogibajte se podarjanju samo rumenih vrtnic, saj naj bi to pomenilo izražanje prijateljstva, in ne ljubezni. Za svežo ljubezen naj bi bila najprimernejša vrtnica barve sivke (vijoličasta). Če oseba ne mara vrtnic, pa so najprimernejši tulipani.

valentinovo
Profimedia

Materinski dan

Materam prinesemo rožnate nageljne, ki predstavljajo hvaležnost in ljubezen, ali rdeče nageljne, ki predstavljajo občudovanje. Primerne so tudi rdeče gerbere, ki predstavljajo ljubeznivost. Vsaka mama ima rada tudi lep šopek tulipanov.

tulipani
Profimedia

Očetov dan

Očetu se prinese klasika – vrtnice. Pravijo, da je primerno tudi dolgoobstojno tropsko cvetje.

Pogreb

Na pogrebe se prinesejo krizanteme, potonike, vrtnice, lilije. Najboljša kombinacija barv je modra, bela in zelena, saj simbolizirajo spokojnost, pohlevnost in mirnodušnost. Izogibajte se rdeči in oranžni barvi, ki pomenita tudi energijo in strast. Če ste pokojnika dobro poznali, mu na grob seveda prinesite njegove najljubše rože.

Poroka

Cvetje kot poročno darilo se pogosto šteje za neprimerno, zato na porokah za cvetje po navadi poskrbijo organizatorji. Če ni neprimerno, pa so najboljše arum ali kala lilije, vrtnice, potonike, frezije in jasmin. Če je poroka v spomladanskem času, se podari cvetje v svetlejših barvah, če je jeseni, pa je primerno cvetje v temnejših barvah. Barvo poročnega šopka si nevesta izbere sama (katerakoli roža v katerikoli barvi), družice imajo manjši šopek v isti barvi, ženin pa ima kravato, metuljčka ali rožo v žepu suknjiča v barvi poročnega šopka.

poročni šopek
Profimedia

Ko je nekdo bolan

V bolnišnico se ne nosi rož, a če je to že dovoljeno, potem tulipane, iris in gladiole. Če je bolna oseba doma, cvetlice prinesemo v lončnici z veliko zelenja, saj ta simbolizira zdravje in dobro počutje. Kar zadeva cvetlice, je dobra ideja tudi vrtni ognjič, ki ima vrsto zdravilnih učinkov, stari Rimljani in stari Egipčani pa so verjeli v njegovo pomlajevalno moč.

Zahvala

Če se želite zahvaliti s cvetjem, so najprimernejši nageljni, marjetice ali lilije. Šopek v beli, rožnati in rumeni barvi se zdi najprimernejši.

Prvi zmenek

Na prvi zmenek se prinese orhideje, tulipane ali regratove cvetove. Cvetlice so prijetne, a hkrati naj bodo nekoliko zadržane ali, bolje, nevsiljive.

rože
Profimedia

Kar tako

Seveda cvetlice ljudem, ki jih imamo radi, podarjamo tudi kar tako, brez posebne priložnosti. Dobra izbira je šopek s krizantemami, nageljni, mrežicami (limonium) in zelenjem.

Dan prijateljev

Če ne veste, se dan prijateljev praznuje po koledarju Združenih narodov 30. julija, vendar se v nekaterih južnoameriških državah, kjer je ta praznik najbolj popularen, praznuje na prvo nedeljo v avgustu. Prijateljem podarimo cvetlico ali šopek v rumeni barvi, ki pomeni prijateljstvo, po navadi kar vrtnico/e. Nikakor ne podarjajte rumenih nageljnov, saj naj bi to pomenilo razočaranje.

prijateljici
Profimedia

Velika noč

Za veliko noč na obisk prinesemo bele vrtnice, bele kala lilije, bele potonike, skratka cvetlice bele barve.

Diploma

Ob diplomi podarimo šopek lilij. Najboljša kombinacija je rdeče, rumene in modre barve.

nageljni
Profimedia

Dan žensk

8. marec kot dan žensk smo v Sloveniji začeli praznovati po drugi svetovni vojni. Po besedah etnologa Janeza Bogataja je dolgo veljala tradicija podarjanja nageljnov, saj se pojavljajo tudi v narodnih ornamentih, danes pa so bolj v modi vrtnice in orhideje.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.