Nezemljani nas lahko vidijo. Razlog: mobilna telefonija

Magazin 15. Maj 202305:53 2 komentarja
Zemlja iz vesolja
PROFIMEDIA

Nezemljani na bližnjih zvezdah bi lahko zaznali Zemljo prek radijskih signalov, ki uhajajo z našega planeta, kažejo raziskave.

Tako kot mi že desetletja z radijskimi teleskopi prisluškujemo vesolju, tudi v upanju, da bomo zaznali signale kakšne nezemeljske civilizacije, je mogoče, da to počnejo tudi Nezemljani – če seveda obstajajo.

“Verjamem, da obstajajo vse možnosti, da so ‘tam zunaj’ napredne nezemeljske civilizacije in da so nekatere morda sposobne opazovati uhajanje radijskih signalov, ki jih je ustvaril človek in ki prihajajo s planeta Zemlja,” pravi dr. Nalini Heeralall-Issur, izredna profesorica na Univerzi na Mavriciju za portal phys.org.

Znanstveniki s tamkajšnje univerze in njihovi kolegi z Univerze v Manchestru so namreč ugotavljali, katere radijske signale bi lahko opazile tehnološko razvite civilizacije v naši bližnji vesoljski okolici. Za okolico so določili nam najbližje zvezde, vključno z Barnardovo zvezdo, ki je šest svetlobnih let oddaljena od Zemlje.

V ta namen so opravili simulacijo uhajanja radijskih signalov iz mobilnih baznih postaj in raziskavo objavili v reviji Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Journal. Raziskava je pokazala, da bi le tehnološko naprednejše civilizacije lahko zaznale trenutne stopnje uhajanja radijskih signalov z baznih postaj z Zemlje. V prihodnje, ko bodo mobilni sistemi še zmogljivejši, pa bo ta verjetnost še večja.

“Čeprav je res, da imamo danes manj zmogljivih televizijskih in radijskih oddajnikov, se po svetu močno širijo mobilni komunikacijski sistemi,” pravi profesor Mike Garret z Univerze v Manchestru. “Medtem ko vsaka naprava posebej oddaja relativno nizko radijsko sevanje, pa je skupna moč milijard teh naprav precejšnja,” dodaja.

radijski teleskop astronomija
PROFIMEDIA

Zemlja postaja radijsko vse bolj vidna

Ko govorimo o radijskem sevanju, ki uhaja z našega planeta, je poleg baznih postaj na Zemlji treba upoštevati tudi komunikacijske satelite in drugo tovrstno tehnologijo.

“Trenutne ocene kažejo, da bomo imeli pred koncem desetletja več kot sto tisoč satelitov v nizki zemeljski orbiti in višje. Zemlja je že zdaj nenavadno svetla v radijskem delu spektra. Če se bo trend nadaljeval, bi nas lahko zlahka zaznala katerakoli napredna civilizacija s pravo tehnologijo,” pravi Garret. Raziskovalna skupina si želi razširiti raziskave še na druge dejavnike, ki prispevajo k uhajanju radijskih signalov z Zemlje. Mednje sodijo zmogljivi civilni in vojaški radarji, novi digitalni oddajni sistemi, omrežja Wi-Fi, posamezni mobilni telefoni in satelitski sistemi, izstreljeni v nizko Zemljino orbito, kot je sistem Starlink Elona Muska.

Z napredkom komunikacijske tehnologije v okolico sicer oddajamo radijsko sevanje vedno manjše moči, vendar pa je tega sevanja vedno več, zato je skupen učinek večji, opozarjajo strokovnjaki. “Slišal sem, da veliko mojih kolegov trdi, da je Zemlja v zadnjih letih postajala vse bolj radijsko tiha,” pravi Garret. “To je trditev, ki sem ji vedno nasprotoval.”

Hawking posvaril pred iskanjem stikov z Nezemljani

Leta 1974 so znanstveniki iz astronomskega observatorija Arecibo v Portoriku poslali v vesolje radijsko sporočilo z osnovnimi informacijami o človeštvu in Zemlji. Usmerili so ga proti vesoljski kopici Messier 13. Sporočilo je bilo sicer namenjeno prikazu človekovih tehnoloških dosežkov in ne resničnemu poskusu komunikacije z Nezemljani. Je pa pred kontakti z Nezemljani svaril pokojni astrofizik Stephen Hawking. “Nekega dne bomo morda prejeli signal s planeta, kot je Gliese 832c,” je dejal v dokumentarnem filmuu o takrat novodkritem eksoplanetu, podobnem Zemlji. “Toda morali bi biti previdni pri odgovarjanju. Srečanje z napredno civilizacijo bi lahko bilo podobno srečanju ameriških staroselcev s Kolumbom. To se ni izkazalo za nekaj dobrega.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje