Nova knjiga Kuharija po koroško ponuja 59 odličnih receptov

Magazin 02. Nov 202208:30
Liljana Kastelic, Doroteja Omahen in Jasna Rozman Marčič
Foto: Sašo Radej: Liljana Kastelic, Doroteja Omahen in Jasna Rozman Marčič

Dnevi evropske kulturne dediščine in teden kulturne dediščine, ki ju je obeležil tudi Slovenski etnografski muzej, sta dogodka, ki v letnico 2022 prinašata bogastvo nove knjige 59 receptov koroške kuhinje.

Avtorica, tudi sama Korošica, Doroteja Omahen je več let skrbno zbirala recepte mam in babic treh koroških dolin Mežiške, Dravske in Mislinjske ter jih predstavila v knjigi Kuharija po koroško. Recepte spremljajo odlomki proze in poezije v koroškem narečju, v katerem so spisani tudi štirje recepti. Knjiga je dragocen vir nesnovne kulturne dediščine, saj so z njenim izidom recepti starih koroških jedi iztrgani pozabi in ohranjeni tudi za prihodnje rodove. Kuharija po koroško je nastala ob neprofitnem sodelovanju dvanajsterice ključnih oseb in ustanove: Doroteje Omahen (urednica in avtorica), etnologinje Brigite Rajšter (strokovno svetovanje in uvodna beseda), zaslužnega prof. dr. Janeza Bogataja (recenzija), Nataše Vuga (oblikovanje), Koroškega pokrajinskega muzeja, Toma Jeseničnika (fotografije), Alme Mimi Arnold (ilustracije), Anuške Viher in Bernarde Lasan (priprava jedi), Ive Potočnik (narečni zapisi), Bernarde Lasan, mag. Olge Paulič, dr. Evite Leskovšek in Vlaste Nussdorfer (podpora pri nastajanju knjige).

dr. Janez Bogataj, Vlasta Nussdorfer
Sašo Radej: dr. Janez Bogataj in Vlasta Nussdorfer

Na dogodku, kjer se je pred kratkim predstavila ta posebna ”kuharica”, sta po koroško zapela kantavtor Milan Kamnik in kvartet Zdovčeve dečve. Goste je ob slovesnosti v imenu predsednika republike prijazno nagovorila tudi njegova svetovalka Vlasta Nussdorfer, med publiko pa so vsemu pozorno prisluhnili tudi nekdanji prvi predsedniški par Štefka in Milan Kučan, nekdanji predsednik vlade Lojze Peterle, viceguvener banke Slovenije Milan Cvikl ter vrsta znanih in uglednih gostov iz sveta kulture, gospodarstva in javnega življenja.

Kuharija po koroško
Sašo Radej

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.