Obisk savne je primerljiv s kratkimi počitnicami

Magazin 16. Okt 202117:22 0 komentarjev
Savna
Profimedia

V vedno bolj mrzlem vremenu postajajo obiski savn spet zelo zaželeni. Poglejmo si, zakaj je savnanje tako dobro in tudi kaj lahko naredimo narobe.

Na Finskem ima savnanje že dolgo tradicijo – tam še danes najdemo prvotne dimne savne, imenovane tudi savne Savu. Grejejo jih s pomočjo peči na drva, vendar pa v savni ni klasičnega dimnika. Po določenem času dim, ki deluje dezinfekcijsko, izpustijo skozi posebne line in savna je pripravljena na obiskovalce. Notranji prostor ostane popolnoma črn in sajast. Obiskovalec savne si vzame leseno podlogo in jo položi na klop v savni kot zaščito pred umazanijo. V savni močno diši po ožganem lesu. Finci že dolgo vedo: dobrodejno poten­je upočasni staranje kože. Koža se namreč med savnanjem temeljito očisti, celice pa se hitreje obnovijo.

Vendar pa 100 stopinj finske savne ne prenaša vsak dobro, zato se v zadnjih letih na trgu pojavljajo tudi t. i. bio savne z blažjimi temperaturami – med 45 in 60 stopinjami.

Obisk savne je torej primerljiv s kratkimi počitnicami, na katerih si odpočijemo, domov pa se vrnemo pomlajeni.

A tudi pri savnanju je potrebno upoštevati nekaj pravil. Poglejmo si, kakšne napake običajno počnemo.

Tri najpogostejše napake savnanja

1. Lahko s potenjem v savni preženemo prehlad? Ne drži. Prav nasprotno: akutni infekt se lahko celo poslabša.

2. Savnanja nikakor ne imejte za tekmovalni šport, temveč se poglobite v svoje telo. Ne recite si, da boste v njej čim dlje, da bo čim bolj vroče in da jo boste obiskali čim pogosteje, saj to ni bistvo savne!

3. Začetniki se morajo postopoma prilagajati na visoke temperature. Priporoča se tudi, da savno na začetku obiščete čez dan, kajti zvečer lahko vročina zmoti bioritem in lahko pride do motenj spanja.

6 razlogov, zakaj je dobro hoditi v savno

1. V savni se z znojenjem razstruplja in čisti naše telo, saj se z znojem izloči veliko škodljivih snovi – toksinov. Znojenje pomaga tudi pri razgradnji celulita.

2. Savna spodbuja presnovo (metabolizem).

3. Savnanje pospeši cirkulacijo krvi v našem telesu. Izmenjavanje segrevanja in ohlajanja dobro vpliva tudi na žleze z notranjim izločanjem, ledvice in živčevje.

4. Znojenje čisti kožo in lojnice, tako da imamo posledično bolj zdravo in sijočo kožo.

5. Zaradi ugodnega učinka na cirkulacijo, znanstveniki ugotavljajo, da savnanje lahko zmanjšuje tveganja za žilne bolezni, kot so visok krvni tlak, bolezni srca in ožilja.

6. Savna splošno krepi naš imunski sistem. Če ste že bolni, pa se savna odsvetuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!