Prazgodovinska smučka (ponovno) dobila svoj par

Magazin 06. Okt 202116:49 > 16:50 0 komentarjev
Arheološka najdba
Secrets of the ice/TWITTER

"Zgodilo se je," so sporočili iz organizacije Secrets of the Ice, ki v iskanju arheoloških objektov raziskuje zaledenela območja. Potem, ko so leta 2014 odkrili redko najdbo – prazgodovinsko smučko z ohranjeno vezjo – so po večletnem iskanju sporočili, da so odkrili še drugo smučko, torej njen par.

Raziskovalci so sporočili, da je smučka, ki so jo odkrili leta 2014, v ledu že 1.300 let, torej iz predvikinškega obdobja. Toliko časa je v ledu prebila tudi druga smučka, ki so jo – prav tako na poledenelem območju norveškega vrha Digervarden – našli konec septembra. Smučka, odkrita septembra, je v še boljšem stanju od tiste, ki je bila najdena pred sedmimi leti.

Kdo je bil lastnik smuči in kaj se mu je zgodilo, pa lahko raziskovalci le ugibajo.

Raziskovalci so se v iskanje druge smučke podali po tem, ko so primerjali satelitske fotografije ledene površine in videli, da se je ta zmanjšala. Kot so še zapisali pri Secrets of the Ice, sta arheolog Runar Hole in njegov kolega Bjørn Hessen drugo smučko našla le pet metrov stran od najdišča prve, a ker nista imela ustrezne opreme, sta jo po najdbi morala pustiti v ledu. Odpravo, ki se je nato napotila po smučko, je oviralo sneženje, ki pa k sreči smučke ni “pokopalo” (pre)globoko.

Smučki iz vrha Digervarden imata privzdignjen del, kamor je položeno stopalo in ohranjene vezi. Nedavno odkrita smučka je dolga 187 centimetrov in široka 17 centimetrov. Je 17 centimetrov daljša od smučke, ki so jo našli leta 2014 in dva centimetra širša. Medtem ko imata obe smučki luknjo na končnem robu, sta nekoliko drugačnih oblik – vrh nedavno najdene smučke je zašiljen, vrh smučke, odkrite leta 2014, pa ni.

Norveški smučki iz vrha Digervarden sicer nista edini smučki iz prazgodovine, ki imata ohranjene vezi. Še nekoliko starejšo smučko z ohranjenim vezjem so našli v finskem kraju Mänttä, a ni v tako dobrem stanju kot norveški par.