Se zbujate sredi noči in ne morete zaspati nazaj? Poskusite tole

Magazin 26. Dec 202308:10 1 komentar
spanje
Foto: PROFIMEDIA

Spanje pomembno vpliva na kakovost življenja. A včasih spimo manj, kot bi morali. Kaj narediti, če se zbujate sredi noči?

Kakovosten spanec je bistvenega pomena za zdravje in počutje, a ob hitrem življenjskem tempu in stresnih situacijah, ki so danes že del vsakdana, le redko spimo dovolj časa in kakovostno.

Kaj torej storiti, če se zbudite in veste, da je malo verjetno, da boste kmalu spet zaspali nazaj?

Ne prižigajte luči

Če se ponoči zbudite, vas bo morda zamikalo, da prižgete luč. A človeško telo je izjemno občutljivo na izpostavljenost svetlobi, še posebej v urah, ko je čas za počitek, piše Sensa. Prižiganje luči lahko namreč zmoti nastajanje melatonina, hormona, ki pomaga, da se počutimo zaspani.

Izogibajte se modri svetlobi

Ko se nepričakovano zbudimo sredi noči, je mamljivo, da bi začeli brskati po telefonu. A se je bolje temu izogniti. Tudi modra svetloba zavira nastajanje melatonina. Čeprav svetloba skoraj vseh barv slabo vpliva na njegov nastanek, pa je modra svetloba še posebej močna. Poleg tega lahko prebiranje novic in brskanje po družbenih omrežjih prebudi vaše možgane, zaradi česar boste še težje zaspali.

Poskusite z dihalnimi vajami

Pogosto slišimo, da pri težavah s spanjem pomaga meditacija.

Začetnikom so lahko v pomoč vodene meditacije, ki jih najdete na spletu ali v različnih aplikacijah, piše Sensa. A kot je bilo razloženo, svetloba vpliva na zaspanost, zato ni priporočljivo, da ponoči, ko se prebudite, sežete po telefonu.

Namesto tega poskusite z naslednjo dihalno vajo. Tehnika dihanja 4-7-8 je sproščujoča vaja, ki pomirja parasimpatični živčni sistem. Med vdihom štejte do 4, nato zadržujte dih, medtem ko štejete do 7, in med izdihom štejte do 8. Ponovite najmanj štirikrat, dokler ne boste čutili, da vas premaguje spanec.

Izogibajte se preverjanju časa

Vsi smo to že storili. Ugotovimo, da ne bomo takoj zaspali nazaj, tako kot smo upali, in naš pogled se ustavi na uri. Nato pa spremljamo vsako minuto, ki mine. Čeprav je to težko, se poskusite izogibati preverjanju časa. Spremljanje ure običajno povzroči anksioznost, saj začnete razmišljati, koliko spanca vam je še preostalo, kar lahko v vas vzbudi tesnobo, piše Sensa.

Počnite nekaj dolgočasnega pri šibki svetlobi

Če res ne morete zaspati, počnite nekaj dolgočasnega ob šibki svetlobi. Pomagate si lahko s pobarvanko in barvice. To deluje, ker zaposli vaše možgane in preprečuje nastanek stresa, ki lahko nastane zaradi pomanjkanja spanca.

Poskusite s postopnim sproščanjem mišic

Postopno sproščanje mišic je vaja, ki lahko povzroči zaspanost. Osredotočanje na telo namesto na misli lahko spodbuja dodatno sprostitev, saj umiri vaše misli. Gre za precej preprosto vajo, ki jo lahko naredite med ležanjem v postelji.

Ko vdihnete, začnite napenjati eno skupino mišic. Ko izdihnete, sprostite isto skupino mišic. Poskusite to vajo izvajati od glave do pet, tako da začnete z obraznimi mišicami in končate s stopali. Po potrebi ponovite.

Ugotovite vzrok nespečnosti

Če se ponoči zbujate, je lahko vzrok kje drugje. Je pa pomembno, da vsaj 6 ur pred spanjem ne uživate kave ali drugih kofeinskih napitkov. Izogibajte se visokokaloričnim obrokom ali prigrizkom, pitju alkohola, gledanju televizije in intenzivni vadbi nekaj ur pred spanjem.

Če tudi to ne pomaga, je pa najbolje poiskati zdravnika, s katerim boste lahko skupaj poiskali vzrok za nespečnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje