Zakaj je skuša v konzervi boljša izbira od tune in bi jo morali jesti pogosteje?

Magazin 08. Sep 202316:46 2 komentarja
konzerva skuše
PROFIMEDIA

Skuša spada v skupino modrih rib in ima visoko vrednost omega-3 maščobnih kislin. Velja za eno najbolj hranljivih rib, zato je skuša v konzervi boljša izbira od klasične tune. Se strinjate?

Konzervirano skušo najdete skoraj v vsaki trgovini. Skuša, ki vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin, vitamina B12, beljakovin in mineralov, je zato ena najboljših modrih rib, ki si jih lahko izberete.

Kaj je skuša?

Skuša, ki ji po domače pravimo tudi škomber, je priljubljena vrsta ribe, ki jo najdemo tudi v Jadranskem morju.

Strokovnjaki priporočajo uživanje rib dvakrat tedensko. Če želite slediti njihovim smernicam, je skuša zagotovo boljša izbira kot tuna ali losos, poroča hrvaški portal N1. Skuša namreč vsebuje dvakrat več omega-3 maščobnih kislin kot losos, bogata pa je tudi s selenom. Najbolje je sicer uživati sveže skuše, a tudi konzervirana skuša je dober nadomestek.

Konzervirane skuše

Konzervirane skuše imajo bolj blag okus kot sardele ali inčuni. So pa bolj mastne kot tuna in so zato v konzervi, sploh v olivnem olju, tudi bolj sočne. Še ena dobra plat, s katero se radi pohvalijo pristaši skuš, je ta, da skuša nima tako intenzivnega vonja kot tuna. Vsebnost kalorij in hranilna vrednost sta odvisni od načina konzerviranja skuše.

V trgovini boste naleteli na konzervirano skušo v olivnem ali rastlinskem olju ali pa skušo v naravnem soku. V ponudbi imajo trgovci tako skuše s kostjo kot tiste brez, ljubitelji žara pa se boste razveselili konzerviranih skuš na žaru.

Kaj so prednosti skuše?

Uživanje skuše, sveže ali konzervirane, lahko pozitivno vpliva na zdravje srca. Visoka vsebnost omega-3 maščobnih kislin znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi.

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo skuše, nižji krvni tlak in nižjo raven holesterola. Nižji krvni tlak pozitivno vpliva na delovanje srca, nižja raven holesterola pa zmanjša kopičenje maščob v arterijah.

Kako lahko uživate skušo iz konzerve?

Konzervirano skušo si najenostavneje privoščite neposredno iz konzerve, lahko pa jo uporabite tudi pri pripravi solat, testenin ali paštet.

sOLATA S TESTENINAMI IN TUNO.
S konzervo skuše si lahko popestrite testeninsko solato. (Foto: PROFIMEDIA)

Spodaj vas čaka recept za skušino pašteto, za katero potrebujete le nekaj sestavin, priprava pa vam ne bo vzela več kot pol ure.

Pašteta iz konzerviranih skuš

Sestavine:
– konzerva skuše,
– sirni namaz,
– gorčica,
– čebula,
– česen,
– sušeni paradižniki,
– kapre,
– limona,
– olivno olje.

Priprava:
File skuše vzemite iz konzerve, ga dobro odcedite ter sesekljajte. Na drobno narežite tudi čebulo, česen, kapre in sušene paradižnike. Vse skupaj stresite v skledo in dodajte sok stisnjene limone, olivno olje, sirni namaz in gorčico. Mešanico začinite s soljo, poprom in ostalimi začimbami po vašem okusu. Če imate na voljo električni mešalnik, vse skupaj dobro zmiksajte, da pašteta dobi pravo teksturo. Tako pripravljeno pašteto pokrijte in postavite v hladilnik, kjer jo lahko hranite največ dva do tri dni.

pašteta na krekerju
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje