Slavni pevec bi danes praznoval 43. rojstni dan

Magazin 25. Jan 202417:05 1 komentar
Toše Proeski
Toše Proeski (Foto: PROFIMEDIA)

Makedonski pevec Toše Proeski bi danes, 25. januarja 2024, praznoval 43. rojstni dan.

Obetavni makedonski pevec, ki si je utiral pot na mednarodno glasbeno sceno, je umrl v prometni nesreči leta 2007. Star je bil 26 let.

Čeprav je minilo že 17 let od njegove smrti, mnogi še vedno ohranjajo spomin nanj in radi poslušajo njegovo glasbo. Če bi bil še med nami, bi danes Proeski praznoval 43. rojstni dan.

Glasbenik je odšel prezgodaj, a njegova skromnost, človečnost in glasbena zapuščina bodo za vedno ostali v spominu, piše Index.hr.

Čeprav številni še danes na pamet poznajo vse njegove pesmi, pa le redki vedo, kakšno je njegovo pravo ime.

Tudi mnogi njegovi največji oboževalci ne vedo, da pravega imena ni uporabljal. Pravo ime slavnega pevca je Todor Proja. Proeski namreč po narodnosti ni bil Makedonec, ampak Aromun. Rodil se je v aromunski družini v Prilepu in otroštvo preživel v Kruševu v osrednji Makedoniji.

“Ime mi je Todor Proeski. Res je, da je bil priimek mojega dedka Proja, vendar smo zaradi okolja spremenili priimek v Proeski, ker naš priimek ni bil v duhu makedonskega jezika. Zdaj svoj stari priimek želim nazaj, saj bi to bolje vplivalo na mojo mednarodno kariero. Mislim, da je tujcem veliko lažje izgovoriti in si zapomniti Proja kot Proeski,” je nekoč povedal pevec, ki mu je tragična smrt preprečila to željo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje