Zakaj je arašidovo maslo dobro za športnike in kako ga narediti doma

Magazin 11. Apr 202307:30
arašidovo maslo
Profimedia

Arašidovo maslo dolgo po zaužitju daje občutek sitosti, veliko dlje kot enostavni ogljikovi hidrati, ki jih tekači sicer radi jedo. In prav moč, energija in sitost lahko vplivajo na tiste zadnje metre, ko bi nam sicer že začelo zmanjkovati moči.

Sladkor in sladkarije hitro dvignejo raven sladkorja v krvi, dobimo energijo in zagon, a nam ta lahko tudi zelo hitro pade povsem na tla. Arašidovo maslo pa je polno maščob, beljakovin in vlaknin ter daje telesu počasno, obstojno energijo. Nenasičene maščobe v arašidovem maslu so v zmernih količinah tudi zelo dobre za športnikovo srce.

Kako ga jesti

Namažete ga lahko na opečenec, riževe krekerje in najljubše sadje. Odličen je tudi, če ga zamešate v proteinski napitek po treningu. Za hitro moč pa lahko preprosto pojeste le žlico arašidovega masla. Kupite neslanega!

arašidovo maslo
Profimedia

Naredite ga sami doma

Arašidovo maslo zelo preprosto in hitro naredite tudi sami. 200 gramov oluščenih arašidov, praženih ali surovih, nikakor pa ne slanih, stresite v multipraktik. Dodajte žlico olja in mešajte, dokler ne dobite gladke mase, ob tem pa po potrebi prilijte še malo olja.

arašidi
Profimedia

Zajtrk pred treningom

Arašidovo maslo na opečencu, polnozrnatem mafinu ali s pirinimi palačinkami. Morda je arašidovo maslo še najbolje jesti za zajtrk, saj boste njegov učinek čutili še ves dan. Kozarec mleka bo lepo dopolnilo. Ne samo da bo mleko pomagalo odlepiti maslo z jezika in zob, ampak bo telesu prineslo še nekaj kalcija in beljakovin.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.